Ads Top

Klanten verlangen digitale betalingen, maar banken stuiten op reglementaire en operationele complicaties

Volgens het World Payments Report 2018 van Capgemini en BNP Paribas is er sprake van een sterke groei aan digitale betalingen, gedreven door nieuw opkomende markten. Echter, het innovatielandschap op gebied van betalingen is onzeker, aangezien BigTechs (de grote internetbedrijven) hun aanwezigheid laten gelden.

Tegelijkertijd krijgen gevestigde dienstverleners te maken met technische en reglementaire complexiteit bij de ontwikkeling van nieuwe betaalecosystemen, die voortkomen uit een samenwerking tussen henzelf en FinTechs. Om de nieuwe betaalsector te laten groeien, zijn initiatieven vanuit de bank niet voldoende, zo blijkt uit het rapport. De brede gemeenschap van financiële dienstverleners -inclusief organisaties uit de publieke sector, de wet- en regelgeving en derden- moeten hun nieuwe rol bepalen en samenwerken met grootgebruikers van betaaldiensten om een soepele, evenwichtige en stabiele betaalsector te realiseren. 

Het rapport voorspelt dat de non-cash betalingen een gemiddelde omzetgroei per jaar (CAGR) van 12,7 procent kennen tot 2021. Dit volgt op een groei van 10,1 procent in 2015-2016, wat een zorgde voor een totaal aantal non-cash betalingen van 482,6 miljard.

De opkomende markten zullen in de komende vijf jaar een gemiddelde omzetgroei per jaar van 21,6 procent laten zien, met Azië als voorloper met 28,8 procent. Naar verwachting zijn opkomende markten tegen 2021 verantwoordelijk voor de helft van alle non-cash betalingen wereldwijd, waarbij ze voor het eerst de volgroeide markten, waarvan het huidige aandeel 66,3 procent bedraagt, voorbij streven.

De disruptie in de betaalsector neemt toe naarmate nieuwe technologieën vaste voet aan de grond krijgen en BigTechs en Fintechs hun intrede doen gelden. Met name e-wallets zijn sterk in opkomst en bieden een belangrijke kans voor niet-traditionele aanbieders van betaaldiensten. In 2016 was 8,6 procent van non-cash transacties (totale omvang van 41,8 miljard) afkomstig uit e-wallets, waarvan 71 procent door BigTechs werd gefaciliteerd.

Hoewel de disruptie versnelt en het aantal nieuwkomers op de markt toeneemt, is de ontwikkeling van innovatieve betaalecosystemen onderhevig aan nieuwe regelgeving, technische complexiteit en bestaande beveiligingsvereisten. Slechts 38 procent van de ondervraagde bankmanagers zegt een voortrekkersrol in nieuwe betalingsecosystemen te voorzien.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.