Ads Top

'Foutieve maandlasten op websites banken en vergelijkers'

Moneywise onderzocht 21 websites van banken en vergelijkingswebsites en ziet grote verschillen in de bruto en netto maandlasten op deze websites.

Het verschil in de netto maandlast loopt zelfs op tot 110 euro per maand. De consument wordt hiermee volkomen op het verkeerde been gezet en maakt op die manier de keuze voor een hypotheek of adviseur die uiteindelijk niet het beste blijkt te zijn.

Een consument begint de zoektocht voor een nieuwe hypotheek in bijna alle gevallen op internet. Banken, adviseurs en vergelijkingswebsites voeren op datzelfde internet een harde strijd om zo goed mogelijk bij die klant in beeld te komen. Voorbeelden met lagere maandlasten kunnen dan helpen om consumenten over de streep trekken om klant te worden. Consumenten moet er echter op kunnen vertrouwen dat de getoonde maandlasten bij alle websites correct zijn en dat blijkt niet het geval.

Een bruto maandlast berekenen kan eigenlijk niet misgaan. Het berekenen van rente en aflossing (de zogenaamde annuïteit) is een wiskundige berekening. Als de uitgangspunten voor elke berekening hetzelfde zijn, kan daar geen verschil in ontstaan bij de ene of de andere website.

Voor het berekenen van de netto maandlast geldt voor iedereen dezelfde fiscale spelregels. Afwijkingen kunnen ontstaan door te rekenen met een iets lagere WOZ waarde of afrondingen. De verschillen lopen echter op tot € 72 en zelfs € 110. Dat zijn verschillen die te groot zijn om uit te leggen.

Consumenten doen er goed aan vooral rekening te houden met de bruto maandlast. Deze bestaat uit rente en aflossing en zal in alle gevallen maandelijks aan de bank betaald moet worden. De bank houdt op geen enkele manier rekening met het belastingvoordeel en de lagere netto maandlast.

Toch is inzicht in de netto maandlast ook belangrijk voor de consument. Deze moet dan uiteraard wel correct zijn. Het valt op dat sommige partijen vooral schermen met de netto maandlast. Hoe lager deze is, hoe groter de kans is dat een consument deze partij kiest voor het regelen van een hypotheek.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.