Ads Top

'Nederlandse banken adviseren te beleggen in niet duurzame palmoliebedrijven '

Particuliere beleggers steken al jaren via Nederlandse banken onbewust geld in landroof, grootschalige milieuverontreiniging en de kap van regenwoud. Door te beleggen in fondsen, aangeboden door ABN AMRO, ING en Rabobank, investeren ze in palmoliebedrijven die zich daaraan schuldig maken. De drie banken profileren zich steeds meer met een duurzaam imago maar bieden aandelenfondsen aan die daar haaks op staan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van SOMO in opdracht van Milieudefensie. De resultaten daarvan werden in Kassa bekend gemaakt.
  
ABN AMRO biedt 56 fondsen aan met palmoliebedrijven, Rabobank 61, en ING is koploper met 85 fondsen. In die fondsen zitten tientallen palmoliebedrijven. Een aantal fondsen kreeg zelfs het stempel ‘duurzaam’. In die fondsen zitten bedrijven die bij lange na niet aan het eigen duurzaamheidsbeleid van de banken voldoen, stelt Milieudefensie. Palmoliebedrijf PT SAL in Indonesië bijvoorbeeld is nauw verbonden met First Resources, een van de bedrijven uit de fondsen die door alle drie de grote banken worden aangeboden. Dit soort palmolieproducenten verwoesten op grote schaal het regenwoud, vernietigen flora en fauna en verjagen de lokale bevolking van hun land.

De drie aangesproken banken hebben het rapport nog niet kunnen inzien, maar stellen in reacties aan Kassa zich niet aangesproken te voelen en er alles aan te doen de klant te laten beleggen in duurzame fondsen. Voor zover er wordt belegd in palmoliebedrijven worden die gehouden aan internationaal afgesproken duurzaamheidscriteria, stellen de banken. Daar waar misstanden optreden, gaan de banken in gesprek met de sector om die uit te bannen. Daarnaast is het uiteindelijk aan de klant zelf waarin hij belegt, stelt ABN AMRO.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.