Ads Top

‘Bestrijden witwassen moet top of mind zijn bij banken’

Bestrijden van witwassen is een wettelijke plicht van banken. De bestrijding daarvan heeft bij banken dan ook hoge prioriteit. Banken willen op geen enkele manier meewerken aan witwaspraktijken.

Minister Hoekstra van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) geven aan dat er veel is gebeurd bij banken om witwassen effectiever tegen te gaan, maar stellen ook dat de aanpak bij verschillende banken nog onvoldoende is en dat er nog veel werk te doen is. ‘Daar waar banken hierin tekort schieten, is het de ambitie het beter te doen. Bestrijden van witwassen moet top of mind zijn bij banken,’ zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

DNB ziet goede initiatieven in de sector en dat verschillende instelling in toenemende mate investeringen plegen. Buijink: ‘Daar gaan banken voluit mee door. Het is belangrijk dat elke medewerker op elk niveau bij de bank hiervan doordrongen is.’ DNB ziet een actieve inzet van banken en hun bestuurders bij bijeenkomsten van DNB om de aanpak te bespreken. Hierbij is afgesproken om de publiek-private samenwerking met DNB, het OM, de Financial Intelligence Unit (FIU) en de FIOD te intensiveren om zo de aanpak van criminele geldstromen nog beter en efficiënter aan te pakken. DNB noemt dat positief. In NVB-verband wordt verder gekeken naar de mogelijkheden voor meer samenwerking tussen banken onderling. 

Naast de vereisten ten aanzien van customer due dilligence (‘ken uw klant’) zijn banken wettelijk verplicht om ongebruikelijke transacties te detecteren om zo het financiële stelsel te beschermen tegen misbruik daarvan door criminelen. In dat kader melden banken ongebruikelijke transacties aan een nationaal meldpunt, de FIU. In 2017 hebben banken bijna 23.000 ongebruikelijke transacties aan de FIU. In ruim 4.000 gevallen heeft de FIU geoordeeld dat dit inderdaad verdachte transacties waren en deze doorgemeld naar opsporingsdiensten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.