Ads Top

Acceptatiecriteria voor bedrijfskredieten zijn versoepeld voor de eerste keer sinds begin 2015

Volgens de Nederlandse banken zijn de acceptatiecriteria, d.w.z. de door banken gehanteerde interne richtlijnen voor de toekenning van kredieten, voor bedrijfsleningen in het derde kwartaal van 2018 versoepeld. Bovendien is de afgelopen drie maanden de vraag naar dit soort kredieten via banken verder gestegen. Dit blijkt uit de driemaandelijkse Bank Lending Survey (BLS), waarin de percepties van de in Nederland gevestigde banken over hun kredietverlening aan huishoudens en bedrijven in het eurogebied worden geïnventariseerd, evenals de acceptatiecriteria die zij daarbij hanteren.

In het derde kwartaal van 2018 meldt per saldo 26 procent van de Nederlandse banken een versoepeling van de acceptatiecriteria voor leningen aan bedrijven. Het is de eerste keer sinds begin 2015 dat banken een versoepeling rapporteren. De versoepeling van criteria wordt gemeld voor alle soort bedrijfsleningen, d.w.z. aan het MKB en grote ondernemingen en zowel voor korte als langlopende leningen. In het geval van langlopende kredieten is dit de eerste keer in meer dan twee jaar dat criteria versoepeld zijn. Als relevante factoren voor deze versoepeling worden de hogere concurrentiedruk en de lagere risicoperceptie van banken aangegeven.

Deze versoepeling van criteria wordt niet alleen gemeld door Nederlandse banken. Banken in Duitsland, Spanje en Italië geven ook aan dat criteria voor bedrijfskredieten minder streng zijn geworden in het derde kwartaal van 2018. (Zie Bank Lending Survey-rapport van de ECB voor 2018 K3).


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.