Ads Top

Zwitserse centrale bank verrast financiële markten

Onverwacht heeft de Zwitserse centrale bank donderdag besloten om de koppeling van de frank met de euro los te laten. De frank schoot onmiddellijk in waarde omhoog en de aandelenkoersen verloren fors terrein.

De stap van de Zwitserse centrale bank is ingegeven door de hoge prijs die moet worden betaald voor het in stand houden van de koppeling. Toen drie jaar geleden - in het brandpunt van de Europese schuldencrisis - beleggers een afkeer van risico kregen en hun aandelen verkochten, zochten ze massaal naar veilige havens en de Zwitserse frank was één van die havens. De koers van de frank kwam daardoor onder opwaartse druk en dat schaadde de concurrentiepositie van de Zwitserse economie. De Zwitserse centrale bank besloot daarom de frank aan de euro te koppelen en om een koersstijging te voorkomen intervenieerde ze in de valutamarkt.

Dit beleid stuit nu op grenzen, maar het stoppen daarmee leidt uiteraard alsnog tot een stevige waardestijging van de (ontketende) frank. De frank steeg na de aankondiging onmiddellijk met 30%, om vervolgens te stabiliseren op een winst van bijna 20%. Dit is uiteraard nadelig voor de exportpositie van Zwitserland en dus ook voor het (winter)toerisme dat in één klap 20% duurder wordt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.