Ads Top

AFM: 12.500 meldingen in 2014

Toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2014 bijna 12.500 meldingen van consumenten ontvangen. Een derde hiervan was een signaal voor toezicht. Meldende consumenten leveren een belangrijke bijdrage om de financiële markten eerlijk te laten werken.

In 2014 zijn er 12.349 meldingen via het Meldpunt Financiële Markten gedaan bij de AFM. Bijna de helft van de meldingen kwam via het online contactformulier, 48% via het gratis telefoonnummer 0800 – 5400 540 en 3% per post.

 De meeste meldingen (24%) gingen over (advies bij) een hypotheek, 23% betrof verzekeringen en 12% was een melding over consumptief krediet. Ten opzichte van 2013 was de relatieve stijging in meldingen over pensioenen het grootst.

Een melding kan aanleiding zijn voor een nader onderzoek door de AFM. Bijna 3500 meldingen zijn in 2014 als signaal doorgezet naar toezichtsafdelingen. Onderzoeken van de AFM kunnen leiden tot maatregelen, bijvoorbeeld het opleggen van een boete. Meldingen die we ontvangen leveren een belangrijke bijdrage aan ons toezicht om de financiële markten eerlijk te laten werken. In 2014 heeft de AFM naar aanleiding van meldingen onderzoek gedaan naar onder andere het hersteladviesbeleggingsverzekeringen en naar uitvaartverzekeringen. In ons onderzoek is dankbaar gebruik gemaakt van de meldingen door consumenten over (mogelijke) misstanden. Lees in het artikel Van signaal tot onderzoek hoe de AFM werkt als er een melding wordt gedaan.

De AFM biedt geen persoonlijk (financieel) advies en mag geen terugkoppeling geven over de afhandeling van een melding. Na een openbare waarschuwing of relevante maatregel, neemt de AFM wel actief contact op met consumenten die daar recent over gebeld of gemaild hebben.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.