Ads Top

Vermogen rijkste 1% in 2016 groter dan dat van rest wereldbevolking

Als de groeiende ongelijkheid geen halt wordt toegeroepen, is in 2016 het gezamenlijke vermogen van de rijkste 1% groter dan het vermogen van de overige 99% van de wereldbevolking. Deze waarschuwing geeft Oxfam Novib aan de vooravond van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

Het nieuwe Oxfam onderzoeksrapport Wealth: Having it All and Wanting More, toont aan dat de rijkste 1 procent hun aandeel in de mondiale welvaartsgroei van 44 procent in 2009 naar 48 procent in 2014 heeft zien groeien. In dit tempo zal in 2016 hun aandeel boven de 50 procent uitkomen. Van deze rijkste 1 procent was in 2014 het gemiddeld vermogen per persoon 2,7 miljoen dollar.

Van de resterende 52 procent van het mondiale vermogen was in 2014 bijna alles (46 % ) in handen van de rest van het rijkste vijfde deel van de wereldbevolking. De resterende 80 procent van de wereldbevolking moest de overgebleven 5,5 procent delen, gemiddeld 3.851 dollar per volwassene. Dat is slechts 1/700e deel van het gemiddelde individuele vermogen van de rijkste 1 procent.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: 'Willen we echt in een wereld leven waarin één procent meer bezit dan de rest van ons allemaal samen ? De omvang van de wereldwijde ongelijkheid is ronduit verbijsterend, en ondanks de wereldwijde aandacht voor het onderwerp, wordt de kloof tussen de rijksten en de rest steeds groter '.

'In de afgelopen 12 maanden hebben wereldleiders zoals president Obama en IMF-directeur Christine Lagarde gezegd dat deze extreme ongelijkheid aangepakt moet worden, maar we wachten nog steeds op oplossingen. Het wordt tijd dat de wereldleiders aan de slag gaan. Arme mensen worden dubbelhard getroffen door de toenemende ongelijkheid - zij krijgen een steeds kleiner deel van economische koek', aldus Karimi.

Oxfam is dit jaar ook uitgenodigd in Davos. Winnie Byanyima , directeur Oxfam International, is medevoorzitter van de jaarlijkse economisch top. Zij waarschuwt dat de groeiende inkomensongelijkheid de strijd tegen wereldarmoede in gevaar brengt, want nog steeds heeft 1 op de 9 mensen wereldwijd niet genoeg te eten en meer dan 1 miljard mensen moet het doen met minder dan 1,25 dollar per dag.

Oxfam meldde tijdens de vorige top in Davos dat de 85 rijkste mensen ter wereld samen meer vermogen hebben dan de armste 50 procent (3,5 miljard mensen) samen. Dat aantal is nu tot 80 gedaald - in baar geld is het vermogen van de rijkste 80 tussen 2009 en 2014 verdubbeld.

Oxfam Novib roept regeringen op tot een actieplan van zeven punten:

· Bestrijding van belastingontwijking door bedrijven en rijke individuen
· Investeringen in universele, gratis openbare voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs
· Eerlijk delen van fiscale lasten, verschuiving daarvan van werk en consumptie naar kapitaal en vermogen
· Invoering van minimum lonen en van voor elke arbeider lonen waarvan die kan leven
· Invoering van wetgeving op gelijke beloning en bevordering van economisch beleid dat eerlijk is voor vrouwen
· Voldoende sociale vangnetten voor de armste mensen, zoals de garantie op een minimuminkomen
· Overeenstemming over een mondiaal doel om inkomensongelijkheid aan te pakken

Het nieuwe onderzoeksrapport Wealth: Having it all and wanting more, is onderdeel van de in oktober 2014 gestarte Oxfam Novib campagne Even It Up. Deze campagne richt zich op groeiende wereldwijde inkomensongelijkheid en de aanpak daarvan. Oxfam Novib vroeg 3 gerenommeerde fotografen om hun licht te laten schijnen op deze vraag. Kadir van Lohuizen, Benedicte Kurzen en Munem Wasif maakten beeldverhalen van rijke en arme families in Nederland, Niger en Bangladesh, zo krijgt het verschil tussen rijk en arm wereldwijd een gezicht.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.