Ads Top

Banken maken kosten van beleggen verder inzichtelijk

Nederlandse banken bieden beleggers in 2015 meer informatie over de kosten van beleggen. Op de website van banken kunnen beleggers in één oogopslag zien wat zij betalen voor de dienstverlening van de bank én hoeveel de kosten zijn die fondsbeheerders in rekening brengen voor hun producten.

Hierdoor wordt het voor beleggende particulieren gemakkelijker om inzicht te krijgen in de totale prijs die zij voor beleggen moeten betalen.

Naast de kosten die een belegger betaalt aan zijn bank, betaalt hij fondskosten voor elk fonds dat hij aanhoudt. Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder maakt voor het beheren van een beleggingsfonds. Deze kosten waren al beschikbaar via de zogeheten Essentiële Beleggersinformatie (EBI).

Echter, deze waren voor klanten niet altijd eenvoudig mee te nemen in een berekening van de totale kosten. Door gebruik te maken van rekenvoorbeelden die zijn toegespitst op specifieke klantgroepen, kunnen banken hun klanten een beter inzicht geven in deze kosten. Door deze kosten naast de kosten te zetten die de bank rekent, op één heldere overzichtspagina, krijgt de klant meer inzicht in de totaalprijs die hij betaalt.


De volgende stap die banken willen zetten is om de belegger ook individueel en achteraf een overzicht van zijn daadwerkelijk gemaakte kosten te bieden. Banken verwachten dat zij dit overzicht vanaf 2016 aan klanten kunnen bieden.

In eerste instantie zullen ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN, Regiobank en Van Lanschot beginnen met deze nieuwe service voor beleggers. Andere banken hebben aangegeven dat zij snel zullen volgen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.