Ads Top

Familiehypotheek gunstig voor ouder en kind

Kinderen kunnen ook bij hun ouders aankloppen als ze een huis willen kopen. De familiehypotheek kan voor beiden voordeel opleveren. Hou wel rekening met de tijdige aanmelding van de lening bij de Belastingdienst. Gebeurt dat niet, dan is renteaftrek ook niet mogelijk.

Een familiehypotheek biedt een alternatief voor een lening bij de bank. Dat kan eventueel ook in combinatie met een hypotheek van de bank. Starters op de woningmarkt kunnen bijvoorbeeld voor een financiering van 200.000 euro bij de bank een lening aangaan van 100.000 euro. Als de ouders of grootouders de andere helft willen uitlenen, kunnen ze onderling afspraken maken over een marktconforme rente en over de terugbetaling.

Lenen in de familiesfeer kan voor beide partijen voordeel opleveren, vertelt Nathalie Michielsens van het ING Fiscaal Bureau. “De ouders of grootouders kunnen op deze manier een hoger rendement halen dan op hun spaarrekening. Voor het kind of kleinkind biedt de lening in de familiesfeer het voordeel dat de rente onder voorwaarden ook aftrekbaar is.” Ook is het mogelijk om schenkingen te doen, waarmee het bedrag van de lasten van de hypotheek geheel of gedeeltelijk kan worden betaald.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.