Ads Top

'Leg macht zorgverzekeraars aan banden'

GroenLinks wil de macht van zorgverzekeraars aan banden leggen en schijnkeuzevrijheid in de zorg terugdringen. Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet zal daarvoor vandaag een aantal voorstellen doen in het Kamerdebat over zorgverzekeraars. Zo wil ze het aantal polissen per zorgverzekeraar beperken en een verbod op de budgetpolis.

Ellemeet: "Minister Schippers heeft de afgelopen jaren enkel oog gehad voor de kosten van de zorg, terwijl het moet gaan om de kwaliteit. Daardoor is de balans tussen patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars zoekgeraakt. Zorgverzekeraars zijn te machtig en de rol van de patiënt is te klein."

Ellemeet wil zorgaanbieders beter in positie brengen in onderhandelingen met zorgverzekeraars. Daarnaast moeten medische beroepsgroepen en patiënten werken aan uniforme kwaliteitsnormen, waardoor het voor zorgverzekeraars en patiënten beter mogelijk wordt om de kwaliteit van zorgaanbieders te beoordelen.
 
 Ook stelt Ellemeet voor dat zorgverzekeraars in de toekomst nog slechts drie polissen voor de basisverzekering mogen aanbieden:  één naturapolis, één restitutiepolis en één meerjarenpolis.  Dat betekent dat de budgetpolis verdwijnt.

Ook wil Ellemeet dat er een provisieverbod komt, zodat er een einde komt aan vergelijkingswebsites die verdienen aan de verkoop van bepaalde polissen en verzekerden kunnen vertrouwen op objectieve informatie. Voortaan moet er een onafhankelijke website komen waar objectieve informatie te vinden is over alle zorgpolissen.

Ellemeet: "Er is nu geen echte keuzevrijheid maar schijnkeuzevrijheid voor de verzekerde. Mensen zien door de bomen het bos niet meer en worden door zorgverzekeraars gelokt met cadeautjes en misleidende informatie. We moeten het voor mensen mogelijk maken om een goed geïnformeerde keuze te maken en dat begint bij onafhankelijke informatie en een overzichtelijk aanbod van verschillende zorgpolissen."
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.