Ads Top

Beleggingsprofessionals verwachten zwakke groei wereldeconomie in 2015

Wereldwijd verwachten beleggingsprofessionals dat de wereldeconomie in 2015 slechts 2 procent groeit, zo blijkt uit de 2015 Global Market Sentiment Survey van het CFA Instituut. Onder de ondervraagden waren portfoliomanagers, researchanalisten en 'C-suite executives'. Politieke risico's, waaronder separatistische en nationalistische bewegingen, werden genoemd als de meest onderschatte risico's die de markten de komende vijf jaar negatief kunnen beïnvloeden. Bij de jaarlijkse enquête van het CFA Instituut werden 5.259 CFA-charterholders en -leden ondervraagd voor een representatief overzicht van de visie van professionele beleggers over de hele wereld. Het volledige rapport en enquête-uitslagen treft u hier: www.cfainstitute.org/gmss. 

Daarnaast voorzien de respondenten slechts bescheiden stijgingen van de aandelenindices. De verwachtingen variëren van 4,8 procent groei voor de S&P 500 tot 1,9 procent voor de EuroStoxx 50 en 1,6 procent voor de Nikkei 225. Ook toonden leden zich bezorgd over ethische kwesties rondom vertrouwen en marktintegriteit, zoals marktfraude en de behoefte aan verbeterde regulering en toezicht op mondiaal systeemrisico dat nodig is om het vertrouwen van beleggers en de integriteit van de markt te verbeteren.

•Voorzichtigheid omtrent vooruitzichten voor wereldeconomie, ook groeivertraging voor lokale markten verwacht. Gemiddeld verwachten leden voor 2015 een groei voor de wereldeconomie van 2,0 percent. Waar ondervraagden in India uitgaan van een robuuste toename van 5,8% voor hun binnenlandse economie, verwachten leden in Zwitserland, Japan, Frankrijk en Brazilië voor hun thuismarkten allemaal minder dan 1% groei.

•Verenigde Staten en China opnieuw beschouwd als beste beleggingsmogelijkheden. Net als in 2014 worden de Verenigde Staten en China beschouwd als de potentieel best presterende aandelenmarkten voor het aankomende jaar. De vier beste markten waren: de Verenigde Staten, China, India en Rusland.

•Stijging voorspeld voor beursindices wereldwijd. De S&P 500-index stijgt naar verwachting 4,8 procent, de EuroStoxx 50 1,9 procent en de Nikkei 225 1,6 procent. Respondenten voorspellen dat het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van 30 jaar 3,46% bedraagt, een stijging ten opzichte van 3,21% op 30 september 2014.

•Aanhoudende zorg over beëindiging kwantitatieve verruiming risico voor prestaties lokale markten. 57 procent van de ondervraagden is van mening dat pogingen van centrale banken wereldwijd om hun kwantitatieve verruiming af te bouwen hun lokale markten negatief zal beïnvloeden. Vorig jaar was dit nog 68 procent. Gevraagd daarentegen naar de factor die in 2015 de positiefste invloed op de wereldmarkten zou hebben, koos bijna een derde van de respondenten (30 procent) voor “aanhoudend soepel beleid bij centrale banken”.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.