Ads Top

ECB komt over de brug

De verwachting is dat ECB-president Draghi donderdag een grootschalig aankoopprogramma, met inbegrip van staatsobligaties, zal aankondigen. Het heeft er lang om gespannen of de ECB kwantitatieve verruiming (quantitative easing – QE) in januari of in maart zou aankondigen, maar een aantal factoren lijkt er nu toch op te wijzen dat het deze week gaat gebeuren. Enkele ECB-functionarissen hebben gezegd dat de bank ‘klaar is om in actie te komen’ en daarmee niet te lang moet wachten.

Verder ziet het ernaar uit dat het Europese Hof van Justitie, met zijn advies over de aankoop van staatsobligaties via het OMT-programma, het licht op groen heeft gezet voor QE door de ECB.

Door de negatieve inflatie als gevolg van de scherpe daling van de olieprijzen lijkt bovendien het gevoel dat er haast bij is, bij de ECB te zijn gegroeid. Lagere olieprijzen zijn natuurlijk geweldig voor de economische groei en over het algemeen negeren centrale banken schommelingen in de olieprijzen. Nu de inflatie zo ver van het doel verwijderd is, vreest de centrale bank echter voor haar geloofwaardigheid.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.