Ads Top

'Zorgpremie dit jaar fors hoger'

De zorgpremie voor 2015 zal waarschijnlijk flink gaan stijgen. Waar DSW in september van dit jaar nog liet weten de premie gelijk te houden, kwamen vandaag IZA en UMC naar buiten met hun verhoogde premies voor 2015. Beide zorgverzekeraars zijn onderdeel van VGZ. Deze grote verzekeraar heeft een marktaandeel van maar liefst 25 procent. 

De basispremie van UMC stijgt van €85,25 naar €98,90, een stijging van 16 procent. Het gaat hier om een restitutiepolis, waarbij verzekerden een vrije zorgkeuze hebben. Het aanvullende pakket Extra Zorg 1 is met 4 procent gestegen, Extra Zorg 2 is daarentegen 4 procent goedkoper worden. Extra Zorg 4 is een uitschieter, deze aanvullende verzekering stijgt met maar liefst 45 procent.

De basispremie van de naturapolis van IZA stijgt van €85,15 naar €92,60. Hierbij kunnen verzekerden alleen zorg afnemen bij de door IZA gecontracteerde zorgverleners. De restitutiepolis van IZA was in 2014 €88,15 en is nu gestegen naar €95,76. Bij de aanvullende pakketten van IZA is een stijging van vijf tot tien procent te zien.

Deze premiestijging is opvallend, aangezien beide verzekeraars hun zorgpremies vorig jaar fors verlaagden. Zo daalde de premie van IZA nog met €12,- per maand ten opzichte van 2013, een percentuele daling van 11 procent.

Nu deze premies bekend zijn gemaakt, valt te verwachten dat de overige zorgverzekeraars hun premies ook zullen verhogen. Veel zorgverzekeraars hebben nog de mogelijkheid hun premie te verhogen en tegelijkertijd hun concurrentiepositie te behouden. De gemiddelde premie in 2014 was €91,59. Dit betekent dat zorgverzekeraars nog genoeg ruimte hebben hun premie de verhogen, zonder duurder te worden dan UMC en IZA.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.