Ads Top

Nederlanders gebruiken pinpas meer in het buitenland

De totstandkoming van de Europese betaalruimte (SEPA) heeft het voor consumenten gemakkelijker gemaakt om in andere eurolanden met een Nederlandse pinpas te betalen, of om geld over te maken naar andere eurolanden. De pinpas wordt in het buitenland inderdaad meer gebruikt.

Maar betalingen náár het buitenland (bijvoorbeeld voor online aankopen) komen nog steeds weinig voor. Mogelijke verklaring hiervoor is dat (vaak ten onrechte) het beeld bestaat dat betalen naar het buitenland duurder, trager en minder gebruiksvriendelijk is dan binnen Nederland. Dit blijkt uit een recent onderzoek van DNB naar het betaalgedrag van consumenten.
Gemakkelijker pinnen in het buitenland

Consumenten hebben de afgelopen jaren bij het betalen te maken gekregen met verschillende veranderingen. Aan de toonbank is het nieuwe pinnen ingevoerd, en bij overschrijvingen en incasso’s hebben Nederlandse rekeningnummers plaatsgemaakt voor internationale (IBAN). Deze veranderingen hebben niet alleen in Nederland plaatsgevonden, maar in alle eurolanden. Betalingen binnen het eurogebied zijn dus meer op elkaar gaan lijken. Dit is allemaal onderdeel van SEPA. Eén van de doelen van SEPA is dat consumenten met één bankrekening en één set betaalinstrumenten overal in Europa terechtkunnen. Concreet houdt dit bijvoorbeeld in dat Nederlanders ook in het buitenland met hun Nederlandse pinpas kunnen betalen, op dezelfde manier als in eigen land. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat zij dit inderdaad vaker zijn gaan doen (zie grafiek 1), maar ook dat er nog steeds grote verschillen zijn met hun betaalgedrag in Nederland. In vrijwel alle betaalsituaties betalen Nederlanders in het buitenland vaker met cash, en minder vaak met hun pinpas dan in Nederland. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.