Ads Top

Best verzekerde volkje? Dacht het niet!

Nederland wordt vaak neergezet als het best verzekerde volkje ter wereld, maar niets is minder waar. Uit de nieuwste editie van Verzekerd van Cijfers blijkt dat Nederland eigenlijk tot de middenmoters behoort en dat Nederlandse consumenten en bedrijven samen minder geld uitgeven aan verzekeringen dan bijvoorbeeld Franse, Belgische en Engelse.

Als je naar de gemiddelde premieomzet per inwoner kijkt, dan zou je op het eerste gezicht zeggen dat Nederland een goed verzekerd volk is. Sterker nog: Nederland staat van alle EU-landen op plaats 2, net onder Zwitserland. Volgens Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond, is het echter te kort door de bocht om landen sec op die manier te vergelijken. “Nederland is een van de weinige landen met een privaat zorgverzekeringsstelsel. Dat wij hoog bovenin die lijst staan, is dus vooral te danken aan de verplichte zorgverzekeringspremie die iedere Nederlander moet afdragen. In andere landen worden de zorgkosten bijvoorbeeld via het belastingstelsel binnengehaald en die zijn dan niet meegenomen in de totale premieomzet.”

Zou je de zorgpremie weglaten, dan ontstaat een heel ander plaatje. “Van alle 26 EU-lidstaten staat Nederland dan op de tiende (in plaats van de tweede) plaats; een middenmoter dus”, aldus Buis. De gemiddelde premieomzet per inwoner is dan ruim tweeduizend euro; in Zwitserland, dat op nummer 1 staat, is dat bijna vijfduizend euro. Consumenten en bedrijven uit Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, België en Frankrijk betalen ook meer verzekeringspremie dan Nederland.

Deze en andere bevindingen staan in Verzekerd van Cijfers, die het Verbond dit jaar voor de 22ste keer uitbrengt. Verzekerd van Cijfers is samengesteld door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek en bevat kerncijfers over de verzekeringsbranche. Zo is in de uitgave te lezen dat er in 2013 52.000 mensen werkten in de verzekeringsbranche, dat verzekeraars ruim tweeënhalf keer zoveel solvabiliteit aanhouden dan wettelijk vereist is en dat ze ongeveer 60 procent van hun vermogen in de Nederlandse economie beleggen. Ook bevat de uitgave interessante informatie over de verzekeringsconsument: zo krijgt jaarlijks één op de zeven mensen met een cascoschade aan zijn auto te maken en bedraagt de gemiddelde inboedelschade 1.120 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.