Ads Top

DNB haalt goud terug

De Nederlandsche Bank heeft haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aangepast. Om een evenwichtiger spreiding van het goud over de verschillende locaties te realiseren, heeft DNB goud verscheept van de VS naar Nederland. 

In de oude situatie bevond zich 11% van de goudvoorraad in Nederland, 51% in de VS, terwijl het resterende deel in Canada (20%) en het Verenigd Koninkrijk (18%) opgeslagen was. De locatieverdeling volgens het herziene beleid ziet er als volgt uit: 31% in Amsterdam, 31% in New York, terwijl de percentages voor Ottawa en Londen met respectievelijk 20 en 18 onveranderd blijven.

Met deze aanpassing voegt DNB zich bij andere centrale banken die een groter deel van hun goudvoorraad opslaan in eigen land. Behalve een evenwichtiger verdeling van de goudvoorraad over de verschillende locaties kan dit ook bijdragen aan een positief vertrouwenseffect bij het publiek.
De verdeling van de goudvoorraad over de verschillende locaties is vaker aan verandering onderhevig. In de periode na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig voegde DNB bijvoorbeeld veel goud toe aan haar reserves – in het kader van Bretton Woods - vooral in New York. Sindsdien hebben zich meer mutaties voorgedaan. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de goudverkopen over de afgelopen decennia alsmede het sluiten van de kluizen van de Reserve Bank of Australia, waardoor DNB in 2000 goud heeft verscheept van Australië naar het Verenigd Koninkrijk.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.