Ads Top

GroenLinks wil parlementaire onderzoekcommissie belastingontwijking

GroenLinks diende onlangs samen met de Europese Groenen in het Europees Parlement een voorstel in voor een parlementaire onderzoekcommissie naar belastingontwijking. Deze commissie moet naar aanleiding van het grootschalige bewijs voor belastingontwijking in Luxemburg (Luxleaks) gaan onderzoeken op welke manier de Europese Commissie en de EU-landen belastingontwijking hebben toegestaan of gefaciliteerd. GroenLinks verwacht dat zo'n onderzoekscommissie de druk op Nederland en andere belastingparadijzen verder zal opvoeren om zo een eerlijke bijdrage van multinationals in Europa af te dwingen.

“Luxleaks is niet een uniek Luxemburgs probleem”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. Het is onbestaanbaar dat de honderden geheime belastingafspraken die Nederland met multinationals maakt, onbesproken blijven. "Deze onderzoekscommissie kan de druk opvoeren op minister en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem om de fiscale lokkertjes voor multinationals voorgoed af te schaffen.”

De onderzoekscommissie moet onder andere kijken in hoeverre de Europese Commissie verzuimd heeft om de belastingdeals van landen met multinationals die in strijd zijn met Europese mededingingsregels aan te pakken. Pas recentelijk is de Europese Commissie op kleine schaal onderzoeken gestart naar de afspraken met enkele bedrijven zoals Starbucks in Nederland. Bovendien willen de Europese Groenen onderzocht hebben of individuele landen met hun oneerlijke belastingstelsel EU-afspraken over bijvoorbeeld houdbare overheidsfinanciën ondermijnen.

Eickhout: “Multinationals betalen in veel gevallen in Europa minder dan één procent belasting, terwijl overheden keer op keer offers van gewone Europeanen en kleine bedrijven vragen om de begroting op orde te krijgen. Dat zou geen enkel Europees land moeten tolereren.”

De eerste resultaten van de onderzoekscommissie zouden over zes maanden bekend moeten zijn. Eerst zullen de Groenen echter een meerderheid voor hun voorstel moeten vinden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.