Ads Top

Verhoging kosten betalingsverkeer roept vragen op

De aangekondigde forse verhoging van de kosten voor bankieren bij de Rabobank en ABN Amro roept bij de Consumentenbond de nodige vragen op. De stijging ligt veel hoger dan de huidige inflatie, die op ongeveer 1 procent ligt. De Consumentenbond verwacht van de banken die hun bankkosten zoveel meer dan de inflatie laten stijgen een acceptabele verklaring hiervoor.

De Consumentenbond pleit al sinds 2008 voor een bevriezing van de kosten voor het betalingsverkeer die aan consumenten worden berekend. Er zou hooguit een inflatiecorrectie mogen plaatsvinden. Door het gebruik van internet en de toename van het aantal pinbetalingen betalen consumenten immers veel efficiënter en goedkoper dan vroeger. Door deze verschuiving besparen de banken veel geld. De Consumentenbond wil dat consumenten deze besparingen terug zien in de kosten die worden berekend.

Dat er de kosten zijn voor veiligheid en productverbetering begrijpt de Consumentenbond terdege. Maar die zijn er elk jaar en die zitten in de kostprijs van het betalingsverkeer. De introductie van SEPA kan ook geen argument zijn. Dat traject is minstens zeven jaar geleden gestart. De stijging kan ook niet passen in de 'klant centraal' programma's die de meeste banken hebben lopen. De Consumentenbond vraagt de banken daarom om hun klanten een acceptabele verklaring te geven voor stijging kosten betalingsverkeer.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.