Ads Top

Meer leenruimte voor ‘nul op de meter’ woning

Het hypotheekbedrag dat eigenaren van een 'nul op de meter' woning extra kunnen lenen wordt verhoogd van 13.500 euro naar 25.000 euro. Het kabinet geeft hiermee een impuls aan de realisatie van deze woningen. De bouwer moet hiervoor tenminste 10 jaar de energieprestatie van de woning garanderen.

De leennormen worden voor mensen met een inkomen tot 30.000 euro per jaar iets strikter. Voor deze groep wordt bij de hypotheekverstrekking een extra buffer aangehouden. Op die manier wordt rekening gehouden met persoonlijke onvermijdbare uitgaven.

Zo kunnen bijvoorbeeld extra kosten van een chronische ziekte of handicap, uitgaven voor twee of meer kinderen en kosten voor ondersteuning van (ex-) familieleden worden opgevangen. Voor huishoudens die kunnen aantonen dat zij deze uitgaven niet hebben, is een uitzondering mogelijk.

De inkomenscriteria in de regeling hypothecair krediet worden ieder jaar aangepast op basis van het advies van het Nibud. Met de wijzigingen van de leennormen wordt op verantwoorde wijze financieringsruimte geboden aan consumenten.

De nieuwe leennormen gelden vanaf 1 januari 2015 en zijn vandaag door minister Blok (Wonen) en minister Dijsselbloem (Financiën) naar de Tweede Kamer gestuurd.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.