Ads Top

Starterslening brengt woningmarkt in beweging

De starterslening is een gebleken effectief middel om de woningmarkt in beweging te brengen. Volgens een publicatie van SVn (stimuleringsfonds Volkshuisvesting) heeft de starterslening in de periode 2013 -2014 voor ca. 22.000 extra transacties op de woningmarkt gezorgd, 9% meer dan zonder de starterlening.

Ook in Lelystad doet de starterslening het goed. In totaal zijn in de periode oktober 2013 tot oktober 2014 40 startersleningen verstrekt. Lelystad verstrekt de starterslening voor kopers van een woning onder € 150.000 in de bestaande stad. De raad van Lelystad heeft voor de startersleningen in juni 2013 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De startersleningen worden voor de helft gefinancierd uit het Lelystadse budget en voor de andere helft uit een rijksbudget dat hiervoor vrijgemaakt is.

Het rijksbudget is bijna op, de verwachting is dat begin 2015 de pot leeg is. Minister Blok heeft aangegeven dat hij geen extra geld voor de voortzetting van de lening beschikbaar wil stellen. Verschillende partijen, waaronder de G32 waar ook Lelystad deel van uitmaakt, hebben er bij de minister op aangedrongen dat wel te doen. Enerzijds om de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren en starters een kans te geven een woning te kopen, en anderzijds om een impuls aan de bouwsector te geven.

Zonder rijksbijdrage is er in Lelystad nog ruimte voor 19 leningen. Naar verwachting is de pot eind van dit jaar, begin 2015 leeg. Wethouder Jop Fackeldey: “De starterslening heeft bewezen effect gehad op het aantal verkopen in de bestaande stad. De woningmarkt beweegt, maar is nog steeds kwetsbaar. Het zou een foute keuze zijn dit instrument nu te stoppen. De G32 heeft ervoor gepleit de starterlening nog 1 a 2 jaar te continueren. Wij hebben kamerleden gevraagd hiervoor te pleiten bij de begrotingsbehandeling van Wonen en Rijksdienst morgen en overmorgen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.