Ads Top

Spaargeld vastzetten levert fors minder op

Wie zijn spaargeld vastzet op een deposito, krijgt daar deze maand fors minder rente voor dan in voorgaande maanden. Vijftien banken, waaronder de grootbanken ING, ABN AMRO en SNS, verlaagden in september de rente op hun spaardeposito’s. Dit blijkt uit cijfers van de vergelijkingssite Sparen.nl. “Zagen we de afgelopen maanden vooral de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen dalen, nu zijn de deposito’s aan de beurt”, zegt Teun van Mullekom van Sparen.nl.

De gemiddelde rente op een 1-jaars deposito daalde in september van 1,34 naar 1,28 procent. Bij deposito’s met een looptijd van 5 jaar zakte de gemiddelde rente van 1,98 naar 1,87 procent.

Bijna alle banken die de depositorentes verlaagden, geven de dalende kapitaalmarktrentes als reden hiervoor. De ECB heeft begin september haar belangrijkste rentetarief onverwacht verlaagd van 0,15 naar 0,05 procent. Dit heeft direct effect op de rentes voor staatsleningen en bedrijfsobligaties, de zogenoemde kapitaalmarktrentes. Mede op deze tarieven baseren de banken weer hun depositorentes, waardoor deze ook flink zijn gedaald.

Medeoprichter Marcel Kalse van Knab, die eveneens haar depositorentes verlaagden, geeft nog een andere verklaring. “De ECB heeft bij de laatste renteverlaging ook aangegeven leningen en obligaties van banken op te gaan kopen. Door de aankondiging worden obligaties en leningen populairder. Gevolg is dat de rentetarieven hiervoor lager worden (een grotere vraag naar obligaties leidt tot een lagere rente). Dat heeft ook weer gevolgen voor de depositorentes.”

Een woordvoerder van Aegon voegt hieraan toe dat de kapitaalmarktrentes ook sterk worden beïnvloed door mondiale ontwikkelingen. “Denk aan ontwikkelingen rond IS, de Gazastrook en Oekraïne. Dit geeft veel onzekerheid waardoor de marktrentes ook laag blijven.”

De rentetarieven op deposito’s lopen nog steeds flink uiteen. Het blijft dus lonen om op zoek te gaan naar een hoge rente. De hoogste rente op een deposito van 1 jaar is op dit moment 2,10 procent bij de Estse BigBank. Terwijl je bij ING het moet doen met 0,1 procent. Bij een 5-jaarsdeposito biedt BigBank eveneens het hoogste tarief met 2,75 procent. ING geeft wederom de laagste rente met 0,45 procent. “Je kunt dus nog steeds een beter rendement behalen op je deposito, maar je moet daarvoor wel iets verder kijken dan je eigen vertrouwde bank”, aldus Van Mullekom.

Wie nog een hoger rendement wil dan op een deposito, kan op zoek gaan naar andere alternatieven, adviseert van Mullekom. “Denk bijvoorbeeld aan beleggingen of extra aflossen op je hypotheek. Ook investeren in zonnepanelen is op dit moment een populair alternatief voor sparen. De rendementen hierop lopen op tot meer dan 10 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.