Ads Top

Provincie ontvangt al het uitstaande geld in IJsland terug

De provincie Groningen heeft de resterende vordering op de IJslandse bank Landsbanki verkocht. Daardoor heeft de provincie meer dan de volledige hoofdsom van de uitgezette gelden in IJsland terug ontvangen, in totaal bijna 10,7 miljoen euro.

In 2008 had de provincie 30 miljoen euro in deposito staan bij twee IJslandse banken. Hoewel deze banken de hoogste kredietstatus hadden (triple A), en voldeden aan de wettelijke voorschriften voor het beheren van de schatkist door overheden, gingen zij na het uitbreken van de kredietcrisis failliet.

Bij de afwikkeling van de faillissementen ontving de provincie in 2009 van de bank Kaupthing de volledige uitstaande hoofdsom van 20 miljoen euro, vermeerderd met rente van 1,2 miljoen euro, terug.

In de afgelopen jaren is door de curator van de Landsbanki gefaseerd 6 miljoen euro aan de provincie uitgekeerd. Door de verkoop van de nog resterende vordering via de Deutsche Bank ontvangt de provincie nu nog eens ruim 4,6 miljoen euro. Valuta- en rente-effecten hebben tot gevolg dat de provincie meer dan de oorspronkelijke hoofdsom heeft terugontvangen, in totaal bijna 10,7 miljoen euro.

Gedeputeerde William Moorlag: ‘Het heeft lang geduurd, maar al het geld is terug en kan alsnog worden geïnvesteerd in de Groninger samenleving. Dat is boven verwachting”.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.