Ads Top

Zorgverzekeraars laten op zich wachten met premie 2015

Zorgverzekeraars zijn dit jaar opvallend laat met het bekendmaken van hun premies en voorwaarden voor het nieuwe jaar, constateert de vergelijkingssite Geld.nl. Met nog maar een ruime twee weken te gaan totdat alle gegevens bekend moeten zijn, heeft slechts één verzekeraar de premie voor 2015 gepubliceerd. “Voorgaande jaren hadden rond deze tijd al 4 á 6 verzekeraars hun nieuwe premies en voorwaarden bekend gemaakt”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl.

Dat het dit jaar langer duurt voordat de premies bekend zijn, komt volgens Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, doordat de een deel van de zorg uit de AWBZ volgend jaar bij de zorgverzekeraars komt te liggen. “Dit is een grote wijziging waar miljarden euro’s mee gemoeid zijn. Hierdoor duurt het voor ons langer om de nieuwe premies goed te berekenen. Daarnaast heeft Minister Schippers van Volksgezondheid vorige week nog extra geneesmiddelen toegelaten tot het basispakket en dat moeten we ook nog meenemen in de berekening”, aldus een woordvoerder. Vorig jaar had Achmea rond deze tijd de premies van de merken Agis, Zilveren Kruis, OZF Achmea en Avéro Achmea al bekendgemaakt.

Ook de grote verzekeraars VGZ, CZ en Menzis, waar op hun beurt weer veel merken onder vallen, hebben hun premies nog niet bekend gemaakt. Verzekeraar CZ herkent het beeld dat Achmea schetst en geeft aan ook nog druk aan het rekenen te zijn. Zorgverzekeringsmaatschappij VGZ herkent ook dat de overheveling van AWBZ-zorg de berekening ingewikkelder maakt, maar ziet nog twee anderen reden voor het uitblijven van de premies voor 2015. “Er zit natuurlijk ook een concurrentieaspect in”, zegt een woordvoerder. “We willen onze premie niet veel vroeger bekendmaken dan de andere grotere verzekeraars en dat willen zij natuurlijk ook niet. Daarnaast zijn we nog bezig met het contracteren van zorgverleners. Dat heeft ook invloed op de premies, waardoor we deze nu nog niet bekend kunnen maken.”

Verzekeraar DSW die zelf op 23 september al de premie voor 2015 bekendmaakte, gelooft niet dat de grote verzekeraars nu nog aan het rekenen zijn. “Om de premie te bepalen, heb je de Miljoenennota nodig. Wij hebben in minder dan een week na Prinsjesdag de premie vastgesteld en de andere verzekeraars zouden het na zes weken nog niet weten? Dan ben je als zorgverzekeraar onbekwaam of je liegt”, zegt directeur Chris Oomen. Hij denkt dat de verzekeraars gewoon op elkaar aan het wachten zijn. “Wij hebben natuurlijk een vrij scherpe premie neergezet en ik denk dat de verzekeraars nu allemaal wachten totdat iemand bevestigt dat dit de lijn is of dat ze toch een andere kant op gaan.”

De zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november de tijd. Op die datum moeten alle maatschappijen hun premies en voorwaarden voor 2015 hebben gepubliceerd. Consumenten hebben dan tot 1 januari de tijd om over te stappen. “Wij streven ernaar de consument altijd zo snel mogelijk een goede vergelijking te laten maken”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. “Veel mensen willen de tijd hebben om goed de offertes en voorwaarden door te nemen.”

Dat de verzekeraars de premies en voorwaarden pas zo laat bekendmaken, is extra nadelig voor mensen die wijkverpleegkundige zorg ontvangen, langer dan een jaar in een ziekenhuis of kliniek verblijven of die zorg ontvangen voor een zintuigelijke handicap. Deze zorg valt per 1 januari 2015 niet meer onder de AWBZ en verschuift naar de zorgverzekeraars. “Zolang verzekeraars hun premies en voorwaarden voor 2015 niet bekendmaken, weten deze mensen ook niet waar ze aan toe zijn. Dit terwijl zij de zorg juist hard nodig hebben”, aldus de Vries.

 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.