Ads Top

Wereldspaardag! 7 tips om beter te sparen en meer rente te krijgen

31 oktober is het Wereldspaardag. Deze dag bestaat al sinds 1924 en is bedoeld om mensen te wijzen op het belang van sparen. Een goed moment dus om even stil te staan bij je eigen spaargedrag. Wat kun je beter of anders doen om makkelijker te sparen en meer rente op je spaargeld te krijgen? Ik geef je alvast wat handige tips.

Tips om beter te sparen

De eerste vier tips helpen je om beter te sparen. Veel mensen hebben moeite om elk maand te sparen of sparen zelfs helemaal niet. Met een paar kleine aanpassingen zorg dat je structureel spaart en dat je gemotiveerd blijft om te sparen.

1.       Betaal jezelf eerst

Veel mensen zien sparen als iets waar ze pas aan toe komen als er aan het einde van de maand geld over is. Slimmer is om, als je salaris wordt gestort, direct een deel over te boeken naar je spaarrekening. Zo weet je zeker dat je spaart en dat je het geld aan het einde van de maand niet stiekem toch hebt uitgegeven. Zorg hierbij natuurlijk wel dat er genoeg geld op je betaalrekening overblijft om de vaste lasten en boodschappen van te betalen.

2.       Spaar automatisch

Dit sluit eigenlijk meteen aan bij de eerste tip. Stel voor sparen een automatische maandelijkse overboeking in via je online bankierenomgeving. Zo weet je zeker dat je elke maand spaart.

3.       Kijk kritisch naar je uitgaven

Het klinkt een beetje als een open deur, maar stiekem geef je misschien best vaak geld uit waar je niet over nadenkt. Denk aan koffie of broodjes buiten de deur of die abonnementen op een steeds groter aantal streamingdiensten. Door kritisch naar dit soort uitgaven te kijken en erin te schrappen, houd je snel meer geld over om te sparen.

4.       Stel spaardoelen

Sparen is een stuk gemakkelijker als je weet waar je het voor doet. Dit kun je voor jezelf concreet maken door voor elke spaardoel, bijvoorbeeld je buffer, die verre reis, de studie van je kinderen of je pensioen, een apart spaarpotje te maken. Dit kan tegenwoordig bij heel veel banken in de online omgeving. Soms kun je elk spaardoel ook nog een plaatje geven. Doordat je in je online omgeving elke maand de bedragen voor je doelen ziet groeien, zie je letterlijk je spaardoelen dichterbij komen.

Tips om meer rendement te behalen

Natuurlijk wil je ook dat sparen je wat oplevert, daarom gaan we nu kijken hoe je meer rente kunt behalen op je spaargeld.

5.       Spaar niet alleen bij je huisbank

Bijna iedereen heeft wel een spaarrekening naast de betaalrekening bij zijn of haar bank. Uit eerder onderzoek dat wij deden blijkt zelfs dat 48 procent alleen maar bij ABN AMRO, Rabobank of ING spaart. Zonde, want deze banken bieden een relatief lage rente op je spaargeld. Er zijn in Nederland verschillende kleinere, online banken waar je een veel hogere rente krijgt. Kijk maar een in ons overzicht met actuele spaarrentes. Het loont dus echt om (een deel van je spaargeld) bij één of meerdere kleinere banken neer te zetten.

6.       Spaargeld dat je niet meteen nodig hebt? Zet het op een deposito!

Als je flink op weg bent met sparen of een keer een financiële meevaller hebt, heb je misschien een paar duizend euro beschikbaar die je niet direct nodig hebt. Je kunt dit geld dan op een spaardeposito zetten. Hiermee zet je spaargeld voor een tijdje vast en krijg je een flink hogere rente dan op een spaarrekening. Je kiest zelf hoelang je je spaargeld vast zet. Dit kan al vanaf 3 maanden, maar ook voor 10 jaar of een periode ertussen in. Kies een termijn die bij je past.

7.       Kijk ook eens over de grens

De hoogste spaarrentes vind je tegenwoordig bij buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. En daar zijn er steeds meer van. Je kunt hier tot ruim 3 procent rente op een spaarrekening krijgen of meer dan 4 procent op deposito vanaf 1 jaar. Dat levert je dus flink meer rente op dan bij een Nederlandse bank. Bovendien vallen alle buitenlandse banken die je op Geld.nl ziet onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Hiermee is je spaargeld, net als Nederland, tot 100.000 euro beschermd als de bank failliet gaat.

Kortom: Even verder kijken dan de spaarrekening bij de bank waar je ook een betaalrekening hebt, levert je dus veel extra rente op. En heb je geld over dat jet niet direct nodig hebt voor onverwachte uitgaven of spaardoel op de korte termijn? Overweeg dan eens een spaardeposito of sparen in het buitenland.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.