Ads Top

Leenbedrag stijgt in jaar tijd, Nederlander leent nu gemiddeld voor ruim €15.000

Voor grote uitgaven wordt veel vaker geld geleend. Het gewenste gemiddelde leenbedrag stijgt naar 15.540 euro, dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. Een leenverzoek voor een auto kwam het vaakst voor, gevolgd door extra financiële ruimte en verbouwing van het huis. Dit blijkt uit het leenonderzoek van Independer, waarvoor tienduizenden aanvragen zijn geanalyseerd.

Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje, maar als we dan geld lenen dan doen we dat vooral voor de grote uitgaven. Maar liefst 38 procent van de aanvragen wordt gedaan voor een auto. Daarna vraagt 27 procent een lening aan om meer financiële ruimte te creëren. Ook het gemiddelde leenbedrag om meer ruimte te creëren in de financiële huishouding stijgt fors. Dat was in 2022 nog 10.150 euro, nu is het bedrag gestegen naar gemiddeld 11.500. Het verbouwen van de woning maakt de top 3 leendoelen compleet: 15 procent van de leenaanvragen is hiervoor bedoeld.

Ook blijft een lening om de aanschaf van een auto mee te financieren onverminderd populair. Gemiddeld willen we 15.718 lenen voor een auto. Dat geld zal vooral hard nodig zijn voor een nieuwe auto, aangezien die de afgelopen tijd flink duurder zijn geworden, vanwege hogere loonkosten en duurdere grondstoffen.

In de provincie Utrecht wordt er veruit het meest geleend van het land met €17.073, gevolgd door Noord-Holland met 16.735 euro, daarentegen wordt het minst geleend door Groningen met 13.070 euro. Ook wanneer er gekeken wordt waar er nou precies voor geleend wordt, zie je de bedragen flink fluctueren per provincie. Zo leent Drenthe het hoogste bedrag voor een verbouwing in Nederland met een gemiddeld bedrag van 21.825 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.