Ads Top

Oxfam Novib: Nieuwe EU-lijst belastingparadijzen zinloze exercitie

Afgelopen week publiceerden de Europese ministers van Financiën de nieuwe EU-lijst met belastingparadijzen, de zogenaamde black list. Nieuwe landen op de lijst zijn Antigua, Belize en de Seychellen. De Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden zijn van de lijst verwijderd.

De lijst is volgens Bram Joanknecht, belastingexpert Oxfam Novib, tandeloos. 'Het laat landen zoals de Britse Maagdeneilanden met nul procent belastingen vrijuit gaan. Landen als de VS, VK en Europese belastingparadijzen als Luxemburg en Malta blijven buiten beschouwing. Dit is een klap in het gezicht van burgers die al moeite hebben om rond te komen terwijl de superrijken en door winst gedreven multinationals vrij spel krijgen om hun belastingverplichtingen te ontlopen.'

Het is tijd dat de EU de lijst gaat hervormen en haar belofte waarmaakt om belastingparadijzen echt aan te pakken, zegt Joanknecht.

Landen die als te groot worden gezien om te worden meegewogen, moeten nu ook worden opgenomen. Landen die bedrijven de mogelijkheid bieden om in essentie nul procent belasting te betalen, of de mogelijkheid bieden aan eigenaren om niet te traceren te zijn, moeten op de zwarte lijst van de EU komen. De EU kan het daarnaast niet langer maken om belastingparadijzen binnen de eigen grenzen te ontzien.”

Oxfam bestempelde de laatste herziening door de EU van de zwarte lijst van belastingparadijzen als niet serieus te nemen en riep op tot strengere criteria om landen met een nul- en laagbelastingtarief automatisch op deze zwarte lijst te zetten en Europese landen op hetzelfde niveau van toezicht te houden als niet-Europese landen.

Oxfam riep ook op tot de implementatie van twee lang aangekondigde hervormingen: (a) een criterium voor de transparantie van uiteindelijk begunstigden op de lijst, d.w.z. wie de eigenaar is van het bedrijf en; (b) de uitbreiding van de geografische reikwijdte van de lijst met meer landen zoals de VS en het VK. Lees Oxfam’s Tax Briefing 2021 over waarom en hoe de EU haar regels inzake belastingparadijzen moet hervormen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.