Ads Top

Den Haag zet zich schrap voor terugbetaling box 3-belasting aan beleggers

 Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat ook beleggers gecompenseerd moeten worden voor belasting over rendementen die ze niet hebben behaald. Box 3-belasting op basis van het werkelijke, individuele rendement komt daarmee sneller dan gedacht in beeld, schrijft de beleggersvereniging.

Eind 2021 besliste de hoogste rechter in Nederland dat spaarders alleen belasting hoeven te betalen over renteopbrengsten die ze (min of meer) echt behaald hadden.  

Gezien de ultralage spaarrente van afgelopen jaren betekende dat een renteopbrengst – en dus vermogensbelasting – van bijna nul.  Tot die tijd rekende de fiscus met fictieve rendementen op sparen die totaal niet overeenkwamen met de werkelijkheid.  

Terwijl spaarders door het oordeel van de Hoge Raad voortaan belast worden op het werkelijke rendement, is dat voor beleggers nog niet het geval.

Zij worden allemaal aangeslagen voor fictieve rendementen van meer dan 5 procent, ongeacht of ze die behalen of niet (of verlies lijden). Die praktijk was het gevolg van een herstelwet die het kabinet met spoed invoerde na de uitspraak van de Hoge Raad.
 
Op die herstelwet is veel kritiek, niet alleen van belastingplichtige beleggers maar ook van fiscalisten en rechters. In tal van rechtszaken oordeelden zij dat ook beleggers aangeslagen dienen te worden op basis van echt behaalde beleggingsopbrengsten. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.