Ads Top

De helft van alle Nederlanders geeft elke maand meer dan 25 euro uit aan zaken die men niet nodig heeft

De helft van alle Nederlanders geeft elke maand meer dan 25 euro uit aan zaken die men niet nodig heeft, een op de zes zelfs meer dan 50 euro. De uitgaven zijn meestal een impulsaankoop en consumenten zeggen dat de aankoop vaak duurder uitpakte dan verwacht.

Hoewel Nederlanders zich grote zorgen maken over hun besteedbaar inkomen, geven ze bijna allemaal geld uit aan producten en diensten die ze niet nodig hebben. Uit een nieuwe enquête onder Nederlandse consumenten blijkt dat het bij de helft beperkt blijft tot een bedrag tot 25 euro, maar een op de drie Nederlanders geeft structureel meer dan 25 euro uit en een op de zes zelfs meer dan 50 euro. Van de jongeren van 16 tot 29 zegt maar liefst een op de veertien élke dag spullen te kopen die men niet nodig heeft.

80 procent van alle respondenten heeft in meer of mindere mate spijt van hun aankopen. Pijnlijk, vindt personal finance-expert Erica Verdegaal die meewerkte aan het onderzoek: ‘Het lijkt weinig, maar als je je hele werkzame leven elke maand 50 euro opzijzet, heb je straks zestigduizend euro. Toch leuk.’

Maar liefst 56 procent van de respondenten in het onderzoek zegt dat de uitgaven het gevolg waren van een impulsaankoop. ‘Ik vond dat ik het verdiende,’ zegt 27 procent. In veel gevallen bleek de aanschaf uiteindelijk niet zo aantrekkelijk te zijn: in 23 procent van alle uitgaven leek de aanschaf goedkoop, maar pakte deze duurder uit dan verwacht.

43 procent van alle onnodige aankopen vond online plaats. Met name mensen in de leeftijdsgroep van 30 tot 39 jaar geven online makkelijk geld uit: 65 procent doet er zinloze aankopen. Dit is ook de groep die verhoudingsgewijs het meeste uitgeeft: een derde geeft elke maand meer dan 50 euro uit aan onnodige aankopen. Bij alle consumenten zijn uitgaven aan horeca, uitgaan en vakantie heel populair: maar liefst 28 procent zegt hier onnodig veel geld aan te hebben uitgegeven.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.