Ads Top

'Overheid gaat met uitschakelen WOZ-bureaus voorbij aan WOZ-problematiek'

De regering wil de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent verlagen, waardoor een complete beroepsgroep de nek wordt omgedraaid.

Deze aanpak is niet de oplossing van de WOZ-problematiek en staat niet in dienst van de burger. De verdwijning van WOZ-adviesbureaus betekent namelijk niet het einde van foutieve waarderingen. Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente. 'De slager keurt dus zijn eigen vlees. Het vertrouwen in de overheid is laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, wordt de kloof tussen burger en overheid vergroot', stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Wat de directeur van de consumentenorganisatie zorgen baart, is dat burgers rechtsbescherming wordt ontnomen. WOZ-bureaus helpen mensen bij het maken van bezwaar, wat niet even eenvoudig is voor sommige woningeigenaren.

De hoogleraar liet Een Vandaag weten dat het aantal bezwaren pas afneemt als gemeenten hun werk beter doen: 'De gemeente weet niet wat de staat is van het onderhoud is van de woning, of hoe oud je keuken of badkamer is. Als de gemeente meer haar best doet om ook die secundaire kenmerken in kaart te brengen, zijn er ook minder bezwaren nodig.'

Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus is niet de oplossing voor de WOZ-problematiek. Wolfert stelt dat gemeenten hun prioriteiten moeten bijstellen. In plaats van de aanval op WOZ-adviesbureaus te openen hadden ze hun tijd beter kunnen besteden aan het verbeteren van het taxatieproces.

'Blijkbaar vindt de overheid het belangrijker om de frontale aanval in te zetten op bureaus die hun bestaansrecht danken aan de gemaakte fouten en gebrekkige communicatie van de overheid. Daar is de burger niet mee geholpen', zegt de directeur van de consumentenorganisatie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.