Ads Top

Tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude

76 procent van de jongeren geeft aan dat ze weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Maar WhatsApp-fraude herkennen ze niet altijd en wat een geldezel is, is een raadsel. Van de tieners praat 1 op de 4 ook niet met ouders over de verschillende manieren van betalen die er zijn. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar het betaalgedrag van middelbare scholieren in opdracht van RegioBank onder 1.614 tieners tussen 11 en 17 jaar.

Driekwart van de ondervraagde tieners zegt goed te weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Toch herkent eén derde WhatsApp-fraude niet en twee derde weet niet wat een geldezel is. Terwijl steeds meer mensen slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Ook geeft een kwart aan dat ze nooit of soms hun pincode afschermen en houdt 15 procent hun pincode niet geheim. Met het gebruik van betaalmiddelen komt een verantwoordelijkheid om hier veilig mee om te gaan. Vooral bij digitale betaalmiddelen zijn er allerlei manieren waarop cybercriminelen slachtoffers kunnen maken. Meer dan tweederde (68 procent) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder zegt dan ook in een jaar tijd ten minste één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht te hebben ontvangen, waarschijnlijk van een oplichter (Bron: CBS).

Kinderen komen op verschillende manieren in aanraking met geld. Vanaf 11 jaar gebruiken ze vooral contant geld en maakt slechts 17% gebruik van hun betaalpas. Oudere kinderen (16-17 jaar) gebruiken deze betaalpas een stuk meer (40%). Met name in Zeeland en Limburg gebruiken de meeste tieners contant geld. Bijna de helft (45%) van de ondervraagde tieners tussen 11 en 17 jaar heeft nog nooit contant geld gepind voor zichzelf. Een kwart (26%) van de respondenten die op hun smartphone een app met wallet heeft, gebruikt deze vaak. De digitale betaalpas op de telefoon wordt bijna net zo vaak gebruikt als de betaalpas (30%), die ze het vaakst gebruiken. Kinderen zijn bekend met de nieuwste betaalmiddelen zoals wearables, crypto en Klarna, maar kunnen dit 9 op de 10 keer niet zelf gebruiken. 

84 procent van de 16-17 jarigen geeft de voorkeur aan een betaalverzoek voor terugbetalingen tegenover tweederde van alle ondervraagden. Kinderen in de provincie Utrecht gebruiken het meest een betaalverzoek in vergelijking met andere provincies (76%). En ondanks de toenemende populariteit van het betaalverzoek kiest toch meer dan de helft van de 11-12 jarigen voor terugbetalen in contant geld.

Top 5 betaalmethoden waar tieners toegang toe hebben:

Contant geld (93%)
Betaalpas (88%)
Betaalverzoek (51%)
Mobiele app van de bank (40%)
App/wallet op smartphone (15%)
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.