Ads Top

Contant betalen kan bij minder dan de helft tankstations

Wie aan de pomp staat kan nog maar in 45 procent van de gevallen betalen met contant geld. Dat blijkt uit navraag van Bank.nl bij de Belangenvereniging Energie- en Tankstations (BETA). Ook ziet de vereniging een stijging in het aantal pintransacties.

Nederland telt in totaal zo’n 4000 tankstations, waarvan er momenteel ruwweg 45% bemand zijn. Een flinke toename ten opzichte van twintig jaar geleden, toen was er ruim 86 procent van alle Nederlandse tankstations bemand. André Braakman, woordvoerder van BETA geeft aan dat de stijging van het aantal pintransacties te danken is aan de mogelijkheden van mobiele devices.

De verminderde acceptatiegraad van contant geld is in lijn met de daling van het aantal geldautomaten. Ook het aantal transacties met contant geld is in tien jaar tijd met 72 procent gedaald . Tankstations zullen volgens Braakman niet van de een op de andere dag stoppen met het accepteren van contant geld. “Als belangenvereniging hebben wij het convenant contant geld ondertekend, dit waarborgt een aantal feiten voor de komende vijf jaar. Bijvoorbeeld dat de tarieven rondom het opnemen en storten van contant geld niet worden verhoogd, dat er sealbagautomaten in de buurt zijn en dat er afspraken over waardetransport zijn.”

In eerder onderzoek van Bank.nl blijkt dat 87 procent van alle Nederlanders van mening is dat contant geld overal in Nederland moet worden geaccepteerd. Ook demissionair minister van Financiën, Sigrid Kaag, sprak uit dat wettelijk ingrijpen nodig is om ervoor te zorgen dat contant geld bruikbaar blijft. Later dienden de fracties SP en SGP een amendement in bij de Tweede Kamer, waarin zij pleiten voor een wettelijke acceptatieplicht van contant geld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.