Ads Top

Hogere herbouwwaarde duwt premies woonverzekeringen omhoog

Consumenten moeten rekening houden met flink hogere premies voor woonverzekeringen. De belangrijkste reden van de premiestijging zijn de gestegen (her)bouwkosten.

De prijzen van bouwmaterialen en arbeid zijn zo hard gestegen dat de verzekerde waarde in sommige gevallen lager is dan wat het kost om het huis opnieuw te bouwen.

De hoogte van de premie wordt voor de opstalverzekering aan de hand van de herbouwwaarde bepaald. De kosten voor de premie bedragen gemiddeld 1 promille van de herbouwwaarde bij gelijksoortige (standaard) woningen voor een uitgebreide (allrisk) dekking. Als de herbouwwaarde met 20 procent stijgt, stijgt je premie dat dus ook.

De herbouwwaarde wordt berekend met een aantal gegevens: het soort woning, het woonoppervlak tezamen met de inhoud (m3) en de aard van de bouw. Met name door de harde stijging van materiaalkosten, wordt de herbouwwaarde flink hoger. De materiaalkosten zijn in juni 2023 met 6,4% gestegen ten opzichte van juni 2022. Maar ook de loonkosten zijn flink gestegen, een stijging van 4,3% ten opzichte van juni 2022 (CBS).  

Woonverzekeringen verschillen enorm in premie. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste pakketverzekering, inboedel- en opstalverzekering samen is 23 procent. De goedkoopste pakketverzekering, voor een alleenstaande met een rijtjeswoning in Amsterdam kost 267 euro per jaar. De duurste is 676 euro. Dat is tweeëneenhalf keer zoveel.  

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.