Ads Top

Nederland blijft knooppunt voor belastingontwijking

In een recent interview met BNR Nieuwsradio gaat Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, in op het nieuws dat er via Nederland nog steeds veel belasting wordt ontweken. Het is de laatste jaren lastiger geworden om belasting te ontduiken via Nederland, maar toch lijkt het aandeel van Nederland in de wereldwijde belastingontwijking gegroeid.

Jaarlijks zouden overheden tot wel 427 miljard euro mislopen door belastingontwijking. Kavelaars betwijfelt echter of dat bedrag klopt. 'De onderzoekers gaan uit van de commerciƫle winst. Maar belastingen worden berekend over de fiscale winst. Die is een stuk lager en dat geeft dus een behoorlijk vertekend beeld', aldus de hoogleraar. Toch vindt hij dat bedrijven en individuen nog steeds te veel belasting ontduiken.

Kavelaars blijft echter hoopvol. 'De laatste tien jaar is er wereldwijd erg veel gebeurd. Zo'n 150 landen hebben samen beslist om maatregelen te nemen en dat heeft echt wel effect,' stelt hij. 'Het bekendste voorbeeld daarvan is een minimumbelasting van 15 procent. Al heeft die op Nederland geen rechtstreeks effect, gezien wij in beginsel al 25 procent heffen.' Bovendien stelt de hoogleraar dat de positie van Nederland volgens andere lijsten wel is verbeterd, al stijgen we niet hard op die lijsten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.