Ads Top

Consumenten lenen vaker en meer voor auto’s en verbouwen

Nederlanders leenden in de eerste helft van 2023 vaker geld voor een auto of de verbouwing van hun woning. Dat blijkt uit de Datamonitor lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

In de maanden januari tot en met juni van dit jaar was bijna 35,8 procent van de lening aanvragen bedoeld voor een auto en ruim 16 procent voor een verbouwing, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Dat consumenten vaker geld leenden voor een auto, komt volgens Bulthuis mede doordat er simpelweg meer auto’s zijn verkocht in de eerst helft van 2023. Dit geldt voornamelijk voor nieuwe auto’s, maar ook naar tweedehands auto’s was de vraag nog steeds groot, waarbij er vooral meer relatief jonge tweedehands auto’s werden verkocht.

Buiten dat de vraag naar auto’s groter was dan in 2022 werden er dus ook meer nieuwere auto’s gekocht, die wat duurder zijn in de aanschaf. Hierdoor kozen waarschijnlijk meer mensen ervoor (een deel van) de aankoopprijs te lenen”, zegt Bulthuis.

Uit de cijfers van Geld.nl blijkt ook dat consumenten in de eerste zes maanden van 2023 hogere bedragen leenden voor een auto dan in 2022. Het gemiddelde leenbedrag voor een auto was in de eerst helft van 2023 14.432 euro. Vorig jaar was dit 13.414 euro. Een stijging van ruim 1.000 euro. Dit komt mede doordat de prijzen van auto’s in 2023 flink zijn gestegen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.