Ads Top

'Spaarders bij grote banken laten tot 1,8 miljard aan rente liggen'

Spaarders die alleen een spaarrekening hebben bij ABN AMRO, ING of Rabobank, laten gezamenlijk 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De vergelijker voerde een onderzoek uit met Factsnapp waaruit blijkt dat 48 procent van de Nederlanders niet spaart bij een andere bank dan de drie grootbanken.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) stond er tussen juni 2022 en mei 2023 gemiddeld 368 miljard euro aan spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen. Als je er vanuit gaat dat 48 procent van dat spaargeld bij deze grootbanken staat, dan gaat het om 176,7 miljard euro aan spaargeld dat enkel bij ABN AMRO, ING of Rabobank staat, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Gemiddeld kregen spaarders op een spaarrekening bij ABN AMRO, ING en Rabobank 0,21 procent rente tussen juni 2022 en mei 2023. Dat komt neer op bijna 371 miljoen euro rente over die 176,7 miljard euro.

Maar er was veel meer rendement te behalen, legt Bulthuis uit. 'De gemiddelde spaarrente op alle beschikbare spaarrekeningen in de Nederlandse markt samen van juni 2022 tot en met mei 2023 was gemiddeld 0,5 procent. Op een gemiddelde spaarrekening was er over die 176,7 miljard euro dus 875 miljoen euro aan rente te verdienen. En als ze spaarden op de spaarrekening met de hoogste rente in die periode, hadden ze gemiddeld zelfs 1,25 procent rente kunnen opstrijken, oftewel 2,2 miljard euro.  Als je naar dit laatste bedrag kijkt, hebben de spaarders die enkel bij één van de grootbanken sparen dus zelfs 1,8 miljard euro aan rente laten liggen.'

Het bedrag dat spaarders mislopen door enkel bij de grote banken te sparen, loopt de laatste maanden zelfs nog verder op, ziet Bulthuis. “Ondanks dat de spaarrentes bij vrijwel alle banken stijgen, neemt het verschil tussen de drie grootbanken en de gemiddelde en hoogste spaarrentes in de markt toe. Op dit moment krijg je bij ABN AMRO, ING en Rabobank 1 tot 1,25 procent rente op je spaarrekening. De hoogste spaarrente staat nu op 2,7 procent. Op jaarbasis zouden spaarders bij de grote banken nu dus al tot 2,7 miljard euro aan rente mislopen. Een goede reden dus om met in elk geval een deel van je spaargeld op zoek te gaan naar een bank met een betere rente.”

Bijna de helft van de Nederlandse spaarders laat dus veel geld liggen door niet over te stappen.  'Bovendien weten veel spaarders niet eens hoeveel spaarrente ze krijgen', zegt Bulthuis. Uit het onderzoek dat Geld.nl samen met Factsnapp deed, blijkt dat ruim 35 procent van de Nederlanders niet weet hoeveel spaarrente ze krijgen op hun spaarrekening.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.