Ads Top

Opinie: Instabiliteit in de bankenwereld

In een recentelijk opiniestuk in het NRC Handelsblad van Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, gaat hij in op de instabiliteit van het bankensysteem. Naast hoogleraar is De Vries tevens raadslid bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), een onafhankelijk adviesorgaan voor het regeringsbeleid.

Kort na het faillissement van Silicon Valley Bank werd de Zwitserse bank Credit Suisse overgenomen door UBS, met garanties van de Zwitserse overheid. In deze overname werd de wettelijke hiërarchie van schuldeisers echter niet nageleefd. Achtergebleven obligatiehouders kregen niks, terwijl aandeelhouders hun aandelen in Credit Suisse omgezet zagen worden naar aandelen in UBS. De internationaal afgesproken volgorde – aandeelhouders nemen eerst het risico, dan pas obligatiehouders – werd daarmee geschonden.

'Er werd dus stevig ingegrepen om te voorkomen dat de financiële instabiliteit zich als een olievlek zou verspreiden. De vraag is of er voldoende aandacht is voor de stabiliteit van het financiële systeem op lange termijn', zegt de hoogleraar. In dit soort periodes van instabiliteit is het al snel kiezen tussen twee suboptimale situaties. ‘Daarom is het extra belangrijk om juist in rustige tijden te werken aan en na te denken over de weerbaarheid van het financiële systeem’, voegt De Vries toe.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.