Ads Top

Nieuwe financieringsmogelijkheid voor MKB om te verduurzamen

Meer ondernemers in het MKB kunnen groene investeringen doen dankzij een nieuwe borgstellingsregeling. Vanaf deze week kunnen ondernemers terecht bij ABN AMRO, ING, Rabobank en Triodos Bank om gebruik te maken van deze ‘Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-G). Het gaat om de uitbreiding van de bestaande BMKB, een zakelijke lening waarbij de overheid garant staat voor een groot deel van het leenbedrag en dus een deel van het risico bij de bank wegneemt.

Doordat deze regeling nu ook ingezet kan worden voor groene investeringen met een langere terugverdientijd komen meer ondernemers in aanmerking voor een lening om te verduurzamen.
De lening is bedoeld voor MKB-ondernemers met maximaal 250 werknemers en kan worden ingezet voor grote investeringen zoals verduurzaming van het bedrijfspand maar ook voor een relatief kleine investering in bijvoorbeeld elektrische ovens.

De borgstellingsregeling MKB (BMKB) is een effectief instrument om de toegang tot financiering voor mkb-bedrijven te vergroten. Niet alle ondernemingen en ondernemers kunnen zelfstandig voldoende zekerheden inbrengen om voor financiering in aanmerking te komen. Vaak hebben zij wel goede ondernemingsplannen en –vooruitzichten. Om deze bedrijven toch met vreemd vermogen te kunnen financieren, heeft de overheid de BMKB in het leven geroepen. Omdat de regeling nu ook kan worden ingezet voor groene investeringen ontstaan er meer mogelijkheden voor ondernemers om te verduurzamen.

Door de afspraken in Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad ligt er een enorme verduurzamingsopgave voor overheden, burgers en bedrijven. Banken hebben zich daarom in 2019 gecommitteerd aan de klimaatdoelen van het kabinet. Om bij te dragen aan het halen van die doelen willen banken hun klanten helpen met het financieren van maatregelen om te verduurzamen. Om ondernemers te motiveren om stappen te zetten voor het verduurzamen van hun bedrijf en bewust te maken van de financiële mogelijkheden lanceerden banken vorig jaar de campagne ‘Alle seinen staan op groen’.
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.