Ads Top

Banken positief over verbreding financieringsmarkt MKB

Nederlandse banken vinden het positief dat de kredietverlening aan het MKB door non-bancaire partijen het afgelopen jaar is gegroeid naar bijna 4 miljard euro, zoals blijkt uit cijfers van de Stichting MKB Financiering.

Banken pleiten al jaren voor verbreding van het financieringsaanbod zodat er meer mogelijkheden ontstaan voor ondernemers. Tegelijkertijd blijven banken met een uitstaand volume van 122 miljard euro aan leningen verreweg de grootste financier van het MKB. Ook kleinere bedrijven maken volop gebruik van bancair krediet: Afgelopen jaar hadden ruim 370.000 ondernemers een lening bij de bank van minder dan 250.000 euro.

Banken vormen hiermee een vliegwiel voor ondernemerschap. Die rol gaat samen met een bredere verantwoordelijkheid. Een bank beheert in de kern geld van spaarders en leent die middelen vervolgens uit aan particulieren, instellingen en bedrijven. De risico’s die een bank kan nemen zijn beperkt en vragen om het maken van afwegingen. Banken kijken daarbij scherp naar de risico’s en kunnen dus niet iedere ondernemer financieren.
 
In de komende jaren staat het MKB voor een enorme verduurzamingsopgave. Banken staan klaar om ondernemers te helpen met het financieren van de energietransitie, onder andere met de borgstellingsregeling MKB (BMKB) die nu ook kan worden ingezet voor een groene investering. Een andere uitdaging is de gestegen ECB- en marktrente. Vooralsnog leidt het ook nog niet tot grote problemen in bijzonder beheer, maar als dit verandert dan staan banken klaar om klanten hierin intensief te begeleiden.

Banken hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in digitalisering van aanvraag- en beheerprocessen via internet en apps om kredietverlening aan het MKB transparanter, efficiënter en toegankelijker te maken en betaalbaar te houden. Een efficiënte, digitale kredietaanvraag komt tegemoet aan de behoeften van veel ondernemers en hun adviseurs. Recente cijfers van het CBS laten ook zien dat meer ondernemers toegang hebben gekregen tot financiering. De slagingskans bij een kredietaanvraag is gestegen naar 91 procent, en financiering wordt minder vaak gezien als een belemmering voor ondernemers dan voorheen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.