Ads Top

Eén op de drie Nederlanders maakt bezwaar tegen WOZ

Eén op de drie Nederlanders maakt dit jaar bezwaar tegen zijn WOZ-waarde. Bij 62 procent van de huizenbezitters was de aanslag namelijk hoger dan verwacht. Dit blijkt uit representatief onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A Insight. Gemiddeld is de WOZ in Nederland gestegen met 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Als de brief met de aanslag in de bus valt, dan heb je nog zes weken om bezwaar te maken. Bij veel gemeenten loopt deze week de bezwaartermijn af.
 
Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17 procent. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven die van vorig jaar zal uitkomen, aldus Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer. De definitieve bezwaarcijfers van 2023 worden duidelijk nadat alle bezwaren zijn gemaakt.
 
Uit de representatieve enquête van Independer onder woningbezitters blijkt dat 31 procent bezwaar gaat maken tegen de WOZ aanslag. De jongste leeftijdsgroep (18-29 jaar) gaat dit met 35 procent iets vaker doen. Van de respondenten die bezwaar maken, gaat bijna 6 op de 10 (57%) dit zelf doen en 40% schakelt hiervoor een bureau in.  
 
In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10 procent Toen werd voor ongeveer 250.000 woningen de WOZ-waarde betwist. Dit komt neer op 1 op de 32 woningen. Lokaal zijn er grote verschillen, waarbij Limburg de grote koploper is. In de zuidelijke provincie lag het aantal bezwaren vorig jaar 87% hoger dan het landelijke gemiddelde.

In Limburg maakte 1 op de 17 woningen bezwaar. Verder zitten alleen Overijssel (+24%) en Groningen (+10%) boven het landelijk gemiddelde. In Flevoland werd het minste bezwaar gemaakt (-26% ten opzichte van het landelijk gemiddelde). Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van de CBS, COELO en de Waarderingskamer.
 
WOZ wordt gebruikt voor meerdere belastingen
 
De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen.
Zo gebruiken gemeenten de WOZ voor de OZB (onroerendezaakbelasting) en soms de rioolheffing. De belastingdienst gebruikt de WOZ bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (het zogeheten eigenwoningforfait). Een hogere WOZ heeft dus invloed op verschillende kostenposten.
 
De top 10 gemeenten met de meeste bezwaren
 
In de Limburgse gemeente Bergen werd het meeste bezwaar gemaakt. Met 14,5% van de woningen betwist, is er geen enkele gemeente waar dit aandeel zo hoog ligt. De gemeenten waar het afgelopen jaar de WOZ-waarde van de meeste woningen werd betwist:
1.    Bergen (Limburg): 14,5% van de woningen bezwaar aangetekend
2.    Mook en Middelaar (Limburg): 13,2% van de woningen bezwaar aangetekend
3.    Meerssen (Limburg): 11,2% van de woningen bezwaar aangetekend
4.    Bronckhorst (Gelderland): 10,8% van de woningen bezwaar aangetekend
5.    Stein (Limburg): 10,4% van de woningen bezwaar aangetekend
6.    Venlo (Limburg): 9,5% van de woningen bezwaar aangetekend
7.    Wierden (Overijssel): 9,1% van de woningen bezwaar aangetekendi
8.    Zoeterwoude (Zuid-Holland) en Heerlen (Limburg): 8,2% van de woningen bezwaar aangetekend
9.    Schiermonnikoog (Friesland) en Vaals (Limburg): 8,1% van de woningen bezwaar aangetekend
10.    Bloemendaal (Noord-Holland) en Reusel-De Mierden(Noord-Brabant): 8% van de woningen bezwaar aangetekend
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.