Ads Top

Laagste leenrente in 10 maanden meer dan verdubbeld

Geld lenen is de afgelopen maanden fors duurder geworden. In ongeveer 10 maanden is de laagste rente die je kunt krijgen voor een lening zelfs meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In juni 2022 was de laagste rente voor een lening nog 3,4 procent, vanaf vandaag is dat 7,1 procent. Deze rente geldt voor persoonlijke leningen van 50.000 euro of meer.

Er is op dit moment ook nog een kredietverstrekker die voor leningen van 25.000 tot 40.000 euro een rente van 6,9 procent vraagt.

Overigens ziet Geld.nl ook bij lagere leenbedragen forse rentestijgingen. Voor persoonlijke leningen van 10.000 euro steeg de laagste rente bijvoorbeeld van 4,9 procent in juni 2022 naar 7,6 procent nu. Omgerekend een stijging van 50 procent. Bij een looptijd van 60 maanden betaal je daarvoor nu dus ruim 700 euro meer aan rente.

Dat de rentes voor leningen de afgelopen tijd zo hard gestegen zijn, komt doordat ook de kapitaalmarktrentes flink zijn gestegen. Dit zijn rentes waartegen banken geld kunnen lenen bij beleggers. Tussen juni 2022 en nu is de rente voor 10-jaars staatleningen bijvoorbeeld nagenoeg verdubbeld. Dit betekent dat het voor kredietverstrekkers duurder wordt om geld aan te trekken dat ze dan weer kunnen uitlenen aan consumenten. Die hogere kosten rekenen de kredietverstrekkers door in de hogere leenrentes voor hun klanten.

Omdat stijgingen in de kapitaalmarktrentes altijd wat vertraagd doorwerken in de rentes voor leningen, is de verwachting dat de leenrentes de komende tijd nog wat blijven stijgen.

De kapitaalmarktrentes lijken inmiddels wat te stabiliseren, dus dat betekent dat richting de zomer de leenrentes dat misschien ook doen, maar dat is nooit helemaal zeker. Er kunnen zich altijd politieke en economische ontwikkelingen voordoen waardoor beleggers voorzichtiger worden en hogere rentes gaan vragen voor geld dat ze uitlenen aan kredietverstrekkers. Dan stijgen de kapitaalmarkrentes en dus ook de leenrentes juist weer verder.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.