Ads Top

Onderzoek: Financiële gezondheid geeft jongvolwassenen vrijheid, maar leidt ook tot zorgen en stress

Jongvolwassenen vinden de financiële verantwoordelijkheid die je bij 18 jaar krijgt ingewikkeld en zwaar. De financiële uitdagingen die ze ervaren worden versterkt door de hoge inflatie, woningcrisis en stijgende energieprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van ING uitgevoerd onder ruim vijfhonderd 18 tot 25-jarigen.

Het onderzoek laat ook zien dat een ruime meerderheid van de jongvolwassenen vertrouwen heeft in hun inkomsten- en uitgavenbalans en graag wil leren bewuster om te gaan met geld. Het is de ambitie van ING om een bijdrage te leveren aan een financieel gezonde(re) generatie, daarom start ING een panel met jongvolwassenen van generatie Z. Het doel is om samen duurzame initiatieven op het gebied van financiële gezondheid te ontwikkelen. Het panel trapt vandaag af en is heel 2023 actief.
 
Uit het ING-onderzoek blijkt dat jongvolwassenen de noodzaak voelen om nu financieel gezond te zijn, zodat ze toekomstige financiële zorgen kunnen vermijden. Financiële gezondheid zorgt ervoor dat ze leuke dingen kunnen doen, geen schulden hebben en van hun vrijheid kunnen genieten, maar ze associëren het ook met stress, schulden, armoede, inflatie en zelfs depressie.

De hoge inflatie geeft jongvolwassenen een gevoel van onmacht. Bijna 60 procent zegt op de uitgaven te moeten besparen, terwijl slechts 18 procent niet wordt geraakt door de inflatie. Een ruime meerderheid van de uitwonende jongvolwassenen heeft last van de hogere energieprijzen (85%). Van de uitwonenden ontvangt 3 op de 10 (31%) een energietoeslag.
 
De meeste inkomsten van 18 tot 25-jarigen komen van hun werk of bijbaan (76%), gevolgd door toeslagen (22%) en studiefinanciering (20%). Bijna een kwart van de jongvolwassenen verdient tussen de €2000 en €3000. En bijna 20 procent krijgt ook een financiële ouderlijke bijdrage. Boodschappen, huur/hypotheek verzekeringen en winkelen zijn de vier grootste uitgavenposten. Ruim drie op de vijf jongvolwassenen bouwt momenteel geen schulden op. Als daar wel sprake van is (1 op 3), is dit met name de studieschuld.

De ruime meerderheid – drie op de vijf – heeft goed zicht op de maandelijkse uitgaven en ontvangsten. Bijna een kwart (24%) van de jongvolwassenen komt aan het eind van de maand geld tekort.

Waar 1 op de 3 een langetermijnplan heeft, denkt ruim de helft (56%) wel aan de financiële toekomst, maar onderneemt geen concrete acties. De ruime meerderheid (88%) heeft een spaarrekening, waar ze maandelijks een bedrag op overmaken. Bijna 3 op de 10 jongvolwassenen belegt. Zij zijn begonnen met beleggen door het online op te zoeken of hebben het binnen hun vriendenkring gehoord. Beleggen in aandelen, Crypto’s en Bitcoins is in deze groep populair .
 
Gemiddeld hebben 6 op de 10 jongvolwassenen er vertrouwen in dat hun inkomsten en uitgaven in balans zijn, tegenover gemiddeld 1 op de 10 die daar geen/weinig vertrouwen in heeft. Degenen die er wel vertrouwen in hebben, zijn van mening dat ze bewust zijn van hun geldstromen en dit nauwlettend in de gaten houden. De 18-25-jarigen zonder vertrouwen hebben geen inkomsten of geven meer uit dan ze ontvangen.
 
Bijna twee derde 64%) is bewust bezig met de eigen financiële situatie en vindt het belangrijk om up-to-date te blijven met nieuws over geld en over het vinden van de juiste inkomsten/uitgaven balans (52%). Ze spreken vooral met hun ouders en vrienden over financiële zaken. In deze gesprekken gaat het over tips over hoe om te gaan met geld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.