Ads Top

Vier jaar cel geëist voor grootschalige fraude met cryptovaluta


Een 40-jarige man uit Deventer heeft voor de rechtbank in Zwolle vier jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met virtuele valuta.

Het maken van eigen cryptovaluta en het handelen daarin is natuurlijk niet strafbaar. Maar in deze zaak was er sprake van oplichting, het manipuleren van de markt, het verstrekken van valse informatie over cryptomunten en het verzwijgen en verhullen van belangrijke informatie.

De Deventenaar was beheerder en eigenaar van de handelsplaats Coinhouse.eu, een platform waarop mensen een eigen ‘wallet’ (een portemonnee) konden laten aanmaken, daar geld naar toe konden overmaken om dat vervolgens om te zetten in allerlei soorten cryptomunten.

Uit chatberichten van januari 2018 blijkt dat Coinhouse.eu al vrij snel na haar lancering bijna 20.000 leden had. Ook bleek dat het van meet af aan de bedoeling is geweest om de Coinhouse.eu op enig moment plat te gooien.

Begin april 2018 werd voor de klanten van Coinhouse.eu de opnamefunctie (‘withdrawal’) van hun wallets stil gelegd. Door verdachten werden de wallets van accounthouders leeggehaald, terwijl Coinhouse.eu gewoon bleef draaien.

Daarnaast is in deze zaak volgens de officier van justitie gebruik gemaakt van de werkwijze ‘pump en dump’. Er werd veel reclame gemaakt voor de door verdachte zelf gemaakte munten, met namen als Tulipmaniacoin, Malc, ERSO, Europe United en Paris. De verdachte bood zijn coins te koop aan op handelsplaatsen en kocht deze vervolgens zelf op, waardoor de koers op een kunstmatige manier steeg. Vervolgens werden de coins op het hoogtepunt verkocht; het dumpen.  

De man stond ook terecht voor witwassen; hij kocht een woning, een boot, diverse dure auto’s en sieraden met het geld dat naar het oordeel van het OM afkomstig is uit de oplichting met de cryptovaluta.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar passend en geboden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.