Ads Top

Inflatie in 2022 leidt tot loongolf in 2023

De record-inflatie van nu zwakt eind 2022 af. Wel is de kans groot dat er in 2023 een loongolf volgt. Dat stelt de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De huidige inflatie wordt in belangrijke mate veroorzaakt door sterk oplopende energieprijzen en hogere goederenprijzen door corona-gerelateerde verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketen. Volgens de kredietverzekeraar zal de levering van goederen in de tweede helft van dit jaar normaliseren. Deels zullen prijsstijgingen weer worden teruggedraaid.

De vraag is hoe de centrale banken, met name de ECB, hiermee omgaan. De FED heeft al enkele renteverhogingen aangekondigd. De Europese Centrale Bank is afwachtender. De vraag is hoe lang nog. De inflatie in de eurozone steeg in december naar recordhoogte (5 procent op jaarbasis).

De kans op een opwaartse prijs-loonspiraal is aanzienlijk. Lonen zullen dit jaar al sterker stijgen. Daar komt bij dat enkele belangrijke sectoren kampen met een groot personeelstekort. Om toch kandidaten te werven zullen salarissen omhoog gaan. 

Volgens de onderzoekers van Euler Hermes kan de inflatie hierdoor in 2023 met +3% hoger uitvallen in een land als het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen voor Duitsland, Nederland en België zijn beperkt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.