Ads Top

Beleggers verwachten beursjaar met pieken en dalen

 

Het beleggersvertrouwen is deze maand met 8 punten licht gedaald, waardoor de index van de ING BeleggersBarometer met 115 punten weer op hetzelfde niveau staat als in december 2020.

Beleggers zijn met name negatiever over de waardegroei van hun eigen beleggingsportefeuille en verwachten ook geen groei in de komende maanden. Daarnaast is men ook pessimistischer over de algemene economische situatie in Nederland.

Nog maar 27 procent van de beleggers heeft er vertrouwen in dat de economische situatie zal verbeteren in de komende drie maanden. Door de hoge inflatie en de voortdurende coronacrisis verwacht 64 procent van de beleggers dat 2022 een volatiel beursjaar gaat worden.

Terugkijkend heeft ruim een kwart van de beleggers in de tweede helft van het afgelopen jaar meer geld ingelegd dan in de eerste helft van 2021. Ook behaalden beleggers gemiddeld meer rendement over de laatste vier maanden dan tijdens de vier maanden daarvoor. Beleggers zijn intussen wel terughoudender geworden in het adviseren van anderen om al dan niet te gaan beleggen.

Beleggers verwachten voor volgend jaar het meeste rendement te behalen uit aandelen. Het meeste rendement in 2022 denken beleggers te kunnen behalen binnen de IT-sector. In december 2020 dacht 29 procent van de beleggers dat de IT-sector de meeste kansen op rendement zou bieden, nu is dat 39 procent.

De helft van de beleggers verwacht in 2022 tussen de 0 en 5 procent rendement te behalen. Een kwart denkt tussen de 5 en 10 procent rendement te behalen en 11 procent denkt zelf meer te kunnen behalen dan 10 procent rendement.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.