Ads Top

Hoge inflatie kost spaarders ruim 9 miljard euro

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte dinsdag bekend dat de inflatie voor 2021 uitkomt op 2,7 procent. Doordat de spaarrentes ook het afgelopen jaar historisch laag waren, leverden Nederlandse spaarders na aftrek van de inflatie ruim 9 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld. Dit blijkt uit berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2021 hadden. We hadden tot voor kort met z’n allen voor ongeveer 340 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan. De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,05 procent. Dat betekent dat Nederlanders 170 miljoen euro aan rente kregen in 2021. Door de inflatie van 2,7 procent werd het spaargeld echter ook 9,18 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van 9,01 miljard euro over.

Inflatie wil zeggen dat de prijzen voor producten en diensten die consumenten gebruiken elk jaar stijgen. In 2021 stegen die prijzen dus met gemiddeld 2,7 procent. Dit betekent dat je met hetzelfde geld minder spullen en diensten kunt kopen. Anders gezegd: je geld is in 2021 gemiddeld 2,7 procent minder waard geworden. Dit geldt ook voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Als spaarders op hun spaarrekening een rente ontvangen die hoger is dan de inflatie, kunnen ze de inflatie compenseren. Helaas is de spaarrente echter al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt geld op een spaarrekening elk jaar minder waard.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.