Ads Top

'Zombiebedrijven temperen gewenste inflatie'

De Europese Centrale Bank (ECB) deed er in 2008 alles aan om de inflatie in de eurozone op te voeren. Hiermee creëerde zij zogenaamde zombiebedrijven, ondernemingen die zonder de extreem lage rente van de ECB allang over de kop waren gegaan.

Tussen 2012 en 2016 liep het aantal zombiebedrijven op van 4.5 tot 6.7 procenten. Deze bevindingen werden gevonden in een studie van het Amerikaans onderzoeksinstituut NBER.

Naar adem snakkende bedrijven zitten gezonde sectorgenoten in de weg, zegt Tim Eisert, universitair docent financiële economie aan Erasmus School of Economics. Normaal gesproken zouden ze niet meer mogen bestaan, maar doordat dit wel het geval is, dragen ze bij aan de productie van goederen en diensten in hun sector. Het gevolg is overaanbod. Het is daarvoor lastig voor bedrijven om hun prijzen te verhogen. Als ze hun marktaandeel willen beschermen, moeten ze hun prijzen eerder verlagen.

Doet de ECB met haar beleid dan meer kwaad dan goed? Volgens Eisert is dit nog niet zo simpel gezegd. ‘Het beleid werkt goed in het aanjagen van inflatie als het monetaire systeem voor de rest normaal functioneert. Je hebt dan allemaal goed gekapitaliseerde banken, die weinig leningen hebben uitstaan aan bedrijven die deze kredieten moeilijk kunnen terugbetalen. In Europa dient het beleid echter vooral om tijd te kopen en de onderliggende problemen in het financiële stelsel aan te pakken. Deze tijd moet worden gebruikt om het banksysteem te herkapitaliseren en bedrijven gezonder te maken. Hoe langer het duurt voor de bankensector gezond is, hoe groter het probleem van de zombiebedrijven wordt.’

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.