Ads Top

Nederlanders lenen vaker, maar wel minder

Nederlanders zijn de afgelopen jaren vaker gaan lenen. Toch daalt het totale bedrag dat we met zijn allen hebben geleend.

Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Tussen januari 2017 en september 2019 is het totale bedrag dat Nederlanders aan leningen hebben uitstaan gedaald van 18.618 miljoen euro naar 15.307 miljoen euro. Dit terwijl het bedrag aan nieuw verstrekte kredieten steeg van 2.087 miljoen euro in het eerste kwartaal 2017 naar 2.431 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019.

Er is een aantal verklaringen voor deze tegenstrijdig lijkende ontwikkelingen. De belangrijkste is dat mensen vaker leningen hebben overgesloten. Door de steeds lager wordende leenrentes kunnen mensen steeds meer besparen als ze hun bestaande lening oversluiten naar een nieuwe lening. Dit wordt wel meegeteld als een nieuw verstrekte lening, maar het totaal uitstaande saldo aan consumptief krediet stijgt hierdoor niet.

Daarnaast is er door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de kredietverstrekkers zelf de afgelopen jaren steeds meer aangestuurd op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten.Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.