Ads Top

'ING en ABP investeren in bedrijf betrokken bij milieuramp poolgebied'

ING en APB hebben voor in totaal ruim 1 miljard dollar geïnvesteerd in het Russische mijnbouwbedrijf Norilsk Nickel, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer dat vandaag gepubliceerd wordt.

Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de enorme milieuramp die het kwetsbare Russische poolgebied op 29 mei 2020 heeft getroffen.

Eind mei dit jaar lekte 21.000 ton diesel weg in het kwetsbare permafrost gebied boven de poolcirkel en vervuilt nu 350 vierkante kilometer. De nabijgelegen Ambarnaya rivier werd bedekt door een dikke rode petrochemische laag die langzaam naar zee stroomde.

Deze olieramp is qua volume de op één na grootste in de moderne Russische geschiedenis. De Russische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in dit deel van Siberië. De infrastructuur in mijnbouwstad Norilsk wordt al langer bedreigd door de verzakkende bodem. Opwarming van de aarde gaat in het poolgebied twee keer zo snel als in andere delen van de wereld. 

ING Bank en pensioenfonds ABP investeren beide fors in Norilsk Nickel. Uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer van februari 2020 bleek dat ING in totaal tussen 2016-2019 3,81 miljard dollar leende aan mijnbouw en oliebedrijven die exploiteren in poolgebied. Hiervan ging 307 miljoen dollar aan leningen naar Norilsk Nickel, en belegde ING 207 miljoen dollar in bedrijfsobligaties van Norilsk Nickel. Eind februari 2020 verstrekte ING opnieuw een lening aan Norilsk Nickel, onderdeel van een nieuwe, gezamenlijke lening van een groep banken van in totaal 4.150 miljoen.

Op vragen van de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer geven zowel ING als ABP aan met Norilsk in gesprek te zijn over de gevolgen van de ramp.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.