Ads Top

Spaarpotten van grote Europese bedrijven verdubbelen

De spaarpotten van grote Europese bedrijven zijn goed gevuld. Tegen de zomer zijn ze verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt dan 700 miljard euro. Dat is meer dan 4,5 procent van het Europese BBP, zo blijkt uit het onderzoek van de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De buffers waren voor de coronacrisis al aanzienlijk, mede door de monetaire versoepeling van de ECB. Gedeeltelijk komt het door voorzichtigheid, gedeeltelijk ook doordat de binnenlandse vraag op de eigen thuismarkten maar traag groeide. Verder speelden de lage grondstofprijzen en de lage stijging van de loonkosten een rol. En natuurlijk ook dat geld lenen nagenoeg gratis was.

Naarmate COVID-19 naar de achtergrond verdwijnt zal het bovenste topje van het Europese spaartegoed weer verdwijnen, zo verwacht Euler Hermes. Aan de ene kant zal de overheidssteun afnemen, en tegelijkertijd nemen omzetten en winsten weer toe. Bedrijven zullen een deel van de extra financiële buffer loslaten, maar wel blijft het spaartegoed boven het gemiddelde van vorig jaar.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.